De Kluizerdijk 151b het beruchte "kippenhok" 
(Door Tom Holland)

De Kluizerdijk die lag op een steenworp afstand vanaf de grens met Nederland.

Vanaf dit adres is het met Radio royaal pas echt goed gegaan. Men ging 24 uur per dag en 7 dagen per week uitzenden. en er kwam meer continuiteit in de dag programmering. Programma's werden opgenomen in diverse thuis studio's in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Eindhoven en omgeving Budel, er werd gewerkt met spoelen banden van 5 uur. Het programma schijven voor bedrijven in de ochtend en dat van Hein van de Velde om 18.00uur in de avond kwamen live, dit werd gedaan  om de vooraf opgenomen programma's op spoelenband in te starten .
  
  
De studio aan de Kluizerdijk

Op de Kluizerdijk werd altijd met groot vermogen van zo'n 2 kilowatt uitgezonden op een antenne met 8 dipolen. De Dj's mochten van Bert de Vries, bij verzoekjes van luistersraars nooit vertellen in welke plaats ze woonden. Hiermee wilde hij voorzichtig te werk gaan richting de R.T.T. en de nederlandse politiek want een zender met een laag vermogen 30 watt had eigenlijk maar een lokaal bereik, terwijl  Royaal was in die tijd tot voorbij Den Bosch en Tilburg te ontvangen en met condities soms wel tot Utrecht.



De studio aan de Kuizerdijk met Armand


Thuis studio1 omstreeks 1983

Thuis studio2 omstreek 1983

Men had stiekem in de mast vlakbij de antennes een zware lineair gebouwd. Dit was zo gemaakt door mensen van de techniek, dat het vemogen met een apparaatje in de studio snel terug gedraaid kon worden bij overwacht bezoek van de RTT. Vaak werden controles ook door collega stations aan elkaar door gebeld of je hoorde dat de R.T.T ergens op bezoek was geweest en dat er ergens apparatuur in beslag was genomen. Royaal had eind jaren tachtig in de omgeving zuid oost Brabant erg veel luisteraars en was populairder dan Hilversum 3 en Omroep Brabant in deze regio. Ze werden  met regelmaat tegen gewerkt door hun nederlandse collega stations, zo er zijn ook kamer vragen geweest waarom Royaal in Nederland op de kabel zat. Platen maatschappijen boden radio Royaal graag hun muziek aan om die op de radio draaien. Labels zoals W.E.A waar o.a. Prince, Alphaville en Laura Braningham bij zaten, of B.M.G een platenmaatschappij waar ARIOLA en R.C.A ondervielen.  D.J. Andre van der Heyden ging eens per twee weken naar Hilversum waar platen pluggers bij elkaar kwamen met nieuwe muziek. Wat Royaal te kort had aan top40 muziek werd terbeschikking gesteld door muziekhandel Kludde in Hamont d.m.v. sponsoring. Radio Royaal heeft ook jaren zijn eigen hit lijst gehad n.l. "de Royaal top 100" deze hitlijst is later omgedoopt naar de "Royaal top 45" die iedere zaterdag middag te beluisteren was van 12.00uur tot 15.00uur. Een lijst samen gesteld door platen verkoop van muziekhandelaren uit de regio. Deze top 45 is door de jaren heen, gepresenteerd door o.a. Joep van der Gast, Peter van Zeelst, Ronnie van Brabant en Rob van der Zee.
 
(Peter van Zeelst met de Royaal top 100 op de kluizerdijk)

(Luud van de Eertwegh alias Hugo van Wansum)
Lees hier de memories van Luud van de Eertwegh (Alias Hugo van Wansum)

Vanaf 1986 kwam de goed keuring van de Belgische overheid om 6 min per uur op de lokale radio reclame zendtijd te verkopen. Joop Krefeld had een studio in Eindhoven Arti sonic, hij maakte voor Royaal regelmatig jingles en hij produceerde reclamespots voor de Nederlandse radio. Joop had door zijn bedrijf  goede zaken relaties met grote adverteerders zoals: Goossens Meubelen, Beter Meubel, Peters advies groep. Met deze adverteerders kon hij op provisie basis reclame zendtijd verkopen voor radio Royaal. Er zijn ook reclames geweest van Singapore Airlines, Bose Sound systems en Texas sigaretten, deze commercials werden geregeld door de zeezender Radio Monique, de eigenaar van radio Monique is in de jaren tachtig in onderhandeling geweest met Royaal, om het studio adres in Hamont-Achel te gebruiken als dekmantel voor de zeezender Monique. Zo kwam ook ter sprake om de programma's van radio Monique in de studio in Hamont Achel  op te nemen. Op het door radio Royaal uitzenden van deze reclames , is het verder nooit tot een samen werking gekomengekomen. 


Nu de zaken goed gingen werd er ook personeel in dienst genomen zoals Tom Holland, Peter de Koning, Peter Hartman. Vanaf 1991 wordt er nog een keer van frequentie verruild deze keer naar de 103.0 Mhz. In 1990 moest de uitzendvergunning van Royaal herzien worden na onderzoek bleek dat Omroep Brabant hier achter zat. De programma's waren te veel op Nederland gericht, men heeft toen een advocaat in de arm genomen om het besluit aan te vechten. Uiteindelijk heeft men deze procedure gewonnen zodat de vergunning met 10 jaar verlengt werd.

Radio Royaal Sint Odilialaan 120.

In 1992 verhuist Royaal van de Kluizerdijk naar de Sint Odilialaan 120. Tot grote vreugde van een cafe aan de kluizerdijk dat naast Royaal lag. Want op een zomerse dag veroorzaakte het zandpad dat naar de studio liep, stofwolken op het terras van de aangenzende horeca zaak doordat DJ's met hun auto's  over het droge stoffige zandpad reden.
 
 
De oude studio die later de productie studio is geworden
De Sint odilialaan lag op steen worp afstand van de kluizerdijk en de Nederlandse grens. De studio werd overgehuist in een kale boederij die later helemaal verbouwd is, met diverse platen en cd archieven en kantoor ruimtes. Veronica DJ's leverden voor een korte periode programma's op band aan van 1 uur voor Royaal onder de naam de Zoo. Dat waren Programma banden met hun reclame blokken, waar Royaal haar eigen commercials tussen kon monteren. Later heeft men in de vebouwde boerderij een nieuwe studio aangekocht en die midden in het pand gebouwd werd met een grote glazen wand. deze studio bestond o.a. uit:
                                           A mix mengtafel (Frans merk)
                                           2 Torens draaitafels 
                                           3 Tascam MD spelers 
                                           1 Spotmaster Jingle machine


(Rob van der Zee in de nieuwe studio tijdens de Royaal top 45. Op de
onderste foto voor de glas wand rechts daar was de oude studio
gevestigd die nu productie studio is)



(De oude studio doet nu dienst als opname/montage studio.)
DJ's die toen in ook vaste dienst gewerkt hebben waren, Patrick Kicken, Rob van Laar. Men heeft 2 en een half tot 3 jaar  probleemloos uit kunnen zenden met een Mosvet zender op 2 Kilowatt vermogen. Totdat er klachten kwamen uit Nederland van Erik de Zwart. Erik werkte toen bij radio 538, die pas de 103 Mhz van Radio 10 gold opvergenomen had. Royaal had behoorlijk te leiden van de Nederlandse commerciele omroepen die toen opkwamen zetten. Na de frequentie veiling wilde Erik de Zwart optimaal gebruik maken van het bereik van Radio 538 op 103 Mhz. Hij was gaan rond rijden met zijn auto, en in Den Bosch kwam i.p.v. radio538, Royaal snoei hard door en dat kan niet als Belgische lokale omroep die maar 30 Watt mag hebben. Uiteindelijk heeft het toch nog zo'n 6 maanden geduurd voordat ingegrepen werd door de RTT. Na het door meten van de zender bleek uiteindelijk dat Royaal maar 30 Watt had. De RTT gebruikte Neerpeld als referentie punt en een zender met 30 watt kon zo'n grote afstand nooit haalbaar zijn. Dus zijn ze weer gaan meten en weer kwam er 30 watt  uit de zender. Na aandringen en dreigen dat alles inbeslag genomen zou worden werd het geheim verteld. Het zenderhok had een relais in de deur die de linerair uitschakelde als deze geopend werd. Deze lineair zat in de bodem gegraven, met de antennekabel zo gemaakt, dat als je aan de kabel  trok, het andere eind  buiten zag bewegen. Het leek dus dat er niets tussen gemonteerd was. Royaal heeft daarna een hele tijd met 30 watt
uitgezonden, en het bereik in Eindhoven was slecht. De kabel maatschappij kon soms geen goed ether sgnaal oppikken voor kabel doorgifte.
 

 

Eugene Morre (alias Danny van Eijk)

(Royaal studio met de Dateq, BCS 200 mengtafel)
Men heeft toen een hogere mast aangeschaft en die precies uitgericht tussen Eindhoven en Helmond om een goed signaal binnen te krijgen bij de kabel exploitant. Het door geven van buitenlandse zenders, door een kabel Maatschappij mocht  destijds alleen via het ether signaal De zender werd doorgegeven op diverse kabelnetten in Nederland, waaronder combivisie-Helmond en KTE Eindhoven. 1996 is het jaar van de draadloze lokatie uitzendingen voorheen werd er op en neer gereden met banden naar de studio, en soms huurde men een kostbare hoogfrequente telefoonverbinding bij de PTT. Later werden dat Straal verbindingen, die inhuurd werden bij een bedrijf in Eindhoven. Dat verzorgde samen met Erik-Jan de Sterke o.a de live Uitzendingen vanaf de zuid-Nederlandse beurs, E3 strand, de markt in valkenswaard en diverse winkelcentra. Soms waren de afstanden voor zo'n straalverbinding te ver om Belgie te bereiken, dan werd er op een flat in Waalre, Eindhoven of Geldrop een extra steunpunt gemaakt om signalen door te zenden.  Zo Kwam het voor dat Frans Bauer, bij een lokatie uitzending in de Tongelreep spontaan een bezoek bracht aan de live studio.

Radio Royaal live vanuit de Tongelreep met (Frans Bauer en Theo Erkens)

Ook viert Ome Janus in zijn vijftigjarige verjaardag op Radio Royaal, als verrassing werd er voor hem een live uitzending in cafe Somerhof georganiseerd.(
voor meer foto's van Royaal op lokatie klik hier)

De vijftigjarige verjaardag van ome Janus op radio Royaal

Aan het einde van de jaren 90 kwam er een Europees frequentieplan,
 wat niet erg gunstig was voor vele officiële vrije zenders in het Belgisch-Nederlands grensgebied, dus ook voor Radio Royaal! Het succes van Radio Royaal in de Jaren 80 en 90, kwam mede door de interactie met het bedrijfsleven en luisteraars, dit was jaren een doorn in het oog van de regionale dag- en weekbladen en de publieke Nederlandse radiostations. Dit was ook de tijd dat Peter van Dam (ex Mi amigo) en Niek de bruggen (538) bij Royaal draaiden
 

Door toenemende concurentie van diverse commerciele omroepen vanuit Nederland, zoals Radio Veronica, Radio 538, Jorin, Radio 10 Gold, Noordzee FM, Decibel (Nuenen) en het aflopen van de voorlopige zendvergunning die in 1990 was uitgegeven, werd er besloten om een bod uit te brengen op twee commerciele frequentie kavels FM93.2 en FM93.6 de eertse stappen hiervoor zijn gemaakt door Wim Vaassen Dat zou ook betekenen dat het station zich in Nederland moest gaan vestigen. Dit was een lange weg, maar uiteindelijk net 6 maanden voordat de Belgische zender Royaal haar activiteiten moest staken in Belgie , kon Royaal in Nederland beginnen .Wim Vaassen die al jaren reclames verkocht voor royaal heeft in 2003 de aanzet gemaakt om te gaan bieden op deze 2 frequentie's. Toen de deze kavels toegekend werden aan Royaal is het station verhuist naar de Dukaathof in Dommelen, waarmee Wim meteen ook de eigenaar werd van Royaal. Na kwam de slogan "de Kanjer van de Ether" in de jaren '90, werd Royaal een feel good Radio station en met een nieuwe slogan "de Leukste oldie's en het beste van Eigenbodem". Met de studio aan de dukaathof heeft Royaal Maanden lang op 3 frequntie's gedraaid de 103Mhz met 30 watt  in Belgie, 93.2 met 500 watt in Dommelen en 93.6 5 met KW vanuit Eindhoven. Door protest van 8 FM is de zender van Dommelen 93.2 Mhz verplaatst naar het E.V.V. stadion In Eindhoven.

De zendmast voor
de 93.2 Mhz

Ondertussen werd er ook druk gewerkt aan een tv station Royaal TV. Doordat voor Wim door vele investeringen in het radio station en de tv zender het financieel te veel werd, werden beide stations na ruim een jaar overgenomen door de Wijmans media groep in Helmond, een uitgeverij van diverse week en weekend bladen.

Studio in Dommelen
 
Wijnans media Groep
  
Ewald van Liempt
  
Het station werd nu omgedoopt in Royaal FM. Eind 2008 is Royaal FM overgenomen door Perry Oerlemans. Perry had voorheen de leiding bij Radio Decibel in Nuenen maar wilde met dit station graag commercieel gaan dus besloot hij te gaan fuseren met de Wijnants media groep. Decibel zou gaan uitzenden op de 93.2 Mhz en Royaal op de 93.6 Mhz en Oerlemans werd direkteur radio binnen de Wijmans media organisatie. Omdat de Wijnans media Organisatie weinig op heeft met het medium Radio werd besloten deze tak af te stoten. Radio Royaal zend nu uit vanuit de lokatie Best en is van Perry Oerlemans en Dutch Media Investments. Royaal TV heet nu Brabant 10 en is nog altijd in handen van de Wijmans media groep.

Royaal studio te helmond.

Het laatste jaar was de studio van Radio Royaal gevestigd in Best onderleiding van Perry Oerlemans de antenne stond op de Daalakkerweg in Eindhoven (tonglere). Perry heeft nu het kavel waar Radio Royaal op uitzond verpacht aan radio Oranje Nationaal. Hieronder kunt u voor de laatste keer op Royaal het programma weekend magazine beluisten van Theo Erkens.

 
Zendmast aan de Daalakkerweg te Eindhoven voor de 93.6MHz

Laatste uitzending van Theo Erkens op Radio Royaal deel 1

Laatste uitzending van Theo Erkens op Radio Royaal deel 2

Laatste uitzending van Theo Erkens op Radio Royaal deel 3

Laatste uitzending Theo Erkens zat. 14 mei 2011

Zaterdag 14 mei 2011 vond de laatste uitzending van Theo Erkens plaats op Radio Royaal. Na 27 jaar kwam er niet alleen een einde aan het programma Weekend Magazine op Radio Royaal,maar viel ook het doek voor het station. Weekend Magazine is enkele weken te horen geweest op radio veldhoven en werd op 3 september voort gezet op Radio horizon

Einde Radio Royaal was op 16 mei 2011

De omschakeling van Royaal Naar Radio Oranje Nationaal

Ruben Jansen presenteerd het laatste uur op Royaal FM op 14-05-2011

vorige pagina                                naar pagina 1
Pagina 3

Maak jouw eigen website met JouwWeb