vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Benelux Den Bosch

Danny van Ham, we spreken over de zomer van 1979 in dit jaar wordt Radio Benelux Den Bosch opgericht. Het station heeft zijn naam te danken aan radio Benelux Hilversum. Oprichters van één van de betere Bossche piraten waren; Richard Rijk, René van Kruysen (van de Meer). Eén van de belangrijke feiten uit de geschiedenis van Benelux Den Bosch was het uitgebrachte singletje; Ik heb de balen van Hilversum III. Dit plaatje is nu nog steeds bekend in de radiowereld van Den Bosch. Naar verluid werd het plaatje uitgebracht door Kees Vermeulen (Mike Vincent). Ook werd er een marathon uitzending gehouden met medewerking van Radio Dolfijn en Radio Hertogstad, aldus Danny van Ham. Richard Rijk: 'Deze marathon uitzending werd met kerst 1980 gehouden boven bij Danny van Ham vanuit Den Bosch Zuid. Benelux zond in 1979 elke zondag uit van 12.00 tot 18.00 op 102 FM.'

Radio benelux 1987 Den Bosch Bokkelaren

 Radio Benelux 1987 inval RCD

Jan Tiebosch
In 1988 ontdekte Jan Tiebosch het gat in de markt en dat er met regionale commerciële radio geld te verdienen was. Ik ben toen begonnen met de illegale zender Radio Centraal. Je had de landelijke publieke zenders en Omroep Brabant, dat meer voor ouderen was bedoeld. Maar op regionaal niveau was er niets voor jongeren. Ik ben daarop ingesprongen. Ik draaide plaatjes uit de Top 40 met lokale reclameblokken. De zender was, volgens Tiebosch, een groot succes. Ik kon toen niet veel, maar radio maken dat kon ik wel, zegt hij lachend. Helaas heeft Radio Centraal maar een half jaar bestaan. Wanneer je succes hebt, gaan er ook ineens commerciële belangen meespelen. Via de regionale advertenties verdiende ik veel. Tiebosch trok zoveel aandacht dat de politie hem bijna dagelijks uit de lucht haalde. In het begin deden ze dat steeds in de avond, zodat ik 's nachts alles weer in orde kon maken. Maar toen ze ontdekten dat ze mij er beter 's ochtends konden afgooien, was het afgelopen. De man, die na twee jaar de LTS verliet omdat hij nu eenmaal niet van leren hield, stond echter niet lang op straat. Meteen kon hij aan de slag bij de Belgische zender Fantasy FM. Na een tijdje ging het daar zo goed dat ik zei: ik koop de boel op of ik ga weg. Die voortvarendheid konden ze bij het Belgische station niet waarderen en dus verliet Tiebosch Fantasy FM.


Radio Benelux Sint-Michielsgestel (Maaskantje)

Samen met disc-jockey Richard Damen richtte hij in 1992 Radio Benelux opnieuw op een voormalig piratenstation uit Den Bosch.






Radio Benelux was de lokale omroep voor de gemeente Sint-Michielsgestel aan de zuidzijde van 's-Hertogenbosch die in het begin radioprogramma's verzorgde voor Avulo FM (gemeente Vught) en de GLOS (gemeente Sint-Michielsgestel).
zie hier de kabelkrant

Radio Benelux 1991 antenne plaatsen

Medewerkers Toen waren Jan Tiebosch, Richard Damen (Rijk), Bertie van Venrooij, Alexander Akkersdijk (Stevens), Nico van der Donk, Edwin Geerst en Henri Smits. Radio Benelux was in de begin jaren "90 in no-time mega populair in de gehele regio Den Bosch. De programma's bevatten alleen nonstop muziek. De gemeenteraad van St. Michielsgestel was hier helemaal niet blij mee. LET WEL, dit was ver voordat commerciële radio via FM, zoals we nu kennen.

Radio Benelux rondleiding Maaskantje 1991 deel 1

Radio Benelux rondleiding Maaskantje 1991 deel 2

Rondleiding Radio Benelux

Radio Benelux automatisering

Radio Benelux automatisering

Stadsradio VOF
In 1994 werd Stadsradio vof opgericht dit was een samenwerking tussen Jan Tiebosch, Richard Damen en Brabant Pers (VNU). De commerciële onderneming Stadsradio Groep produceert programma's voor lokale omroepen.

Rondleiding Stadsradio VOF



Live studio

Radio Benelux Den Bosch,
Radio Decibel Nuenen,
Stadsradio Helmond,
Radio Leydal Plus Tilburg,
Stadsradio Breda,
Radio Centraal Vlijmen.


Uizendstraat naar de diverse lokale omroepen


Bekabeling naar de diverse lokale omroepen

De lokale omroepen vullen in avond en weekend uren de programma's van stadsradio VOF aan. Het bedrijf zorgt tevens voor de werving van adverteerders en de verkoop van de reclamezendtijd. Brabant Pers, heeft een belang van vijftig procent in de Stadsradio Groep zie hier de kabelkrant. Achtergrond van het stoppen met de Stadsradio Groep is volgens Tiebosch, de verwachting dat niet voldaan kan worden aan de aangescherpte eisen die aan de programmering van lokale omroepen worden gesteld. De Mediawet schrijft dat voor lokale publieke omroepen 50 procent van de zendtijd besteed moet worden aan informatie en cultuur, daar rekende de Stadsradio Groep ook sommige muziekprogramma's toe. Het Commissariaat voor de Media heeft hierop in het verleden al herhaaldelijk bezwaar tegen gemaakt en ook boetes opgelegd. Een andere reden dat de Stadsradio Groep vanaf 1 maart 1999 wil stoppen is: dat de mogelijkheid zich heeft aangediend om met de radiozender 8FM binnenkort ook via de ether uit te gaan zenden doordat de nederlandse regering commerciele frequenties gaat veilen.
Radio 8FM startte al op 1 september 1996 met uitzenden, via de kabel in 's-Hertogenbosch, en een ether frequentie 101,5 MHz voor de omgeving Vught en Sint-Michielsgestel. In het najaar van 1998 hopen ze met 8FM een commerciele licentie in de wacht te slepen om via de ether uit te zenden, met drie frequenties:

  • Regio 's-Hertogenbosch 97,4 MHz

  • Regio Eindhoven en Helmond 95,5 MHz

  • Regio Tilburg 93,1 MHz

De lokale omroepen kunnen volgens directeur J. Tiebosch van de Stadsradio Groep hun activiteiten zelfstandig voortzetten. Het zijn winstgevende activiteiten, dus niets staat hun in de weg. Dit gaat alleen niet op voor de lokale omroep in Goirle commercieel is die niet succesvol. Met het stoppen van de Stadsradio groep hebben Perry Oerlemans en Bas Emons Radio Decibel Nuenen overgenomen. Tiebosch en Damen de oprichters van de Stadsradio Groep gaan zich dan volledig toeleggen op het maken van commerciële radio met radio 8FM . Dat is wat we eigelijk altijd gewild hebben, alle 25 medewerkers van de Stadsradio Groep gaan over naar 8FM

Van piraat tot algemeen directeur van Radio 8FM, dat het grootste zenderpakket in Brabant heeft.

In gesprek met Jan Tiebosch uit Rosmalen, die met regionale commerciële radio het gat in de markt ontdekte. Medeoprichter Jan Tiebosch in de studio van Radio 8FM in Rosmalen. Links compagnon Richard Damen.


Directeur Jan Tiebosch (40) had het al vroeg in de smiezen: dat met regionale commerciële radio valt geld te verdienen. Hij begon vijftien jaar geleden als piraat, maar is inmiddels directeur van Radio 8FM, het radiostation sleepte bij de verdeling van de frequenties het grootste zenderpakket van Brabant in de wacht. Over het medium radio heeft Rosmalenaar Tiebosch een duidelijke mening: radio dient als entertainment. "Informatieve programma's, daar houd ik niet van. Als ik de hele dag gewerkt heb, dan wil ik in de auto gewoon een goede plaat horen", zegt hij terwijl hij achterover leunend een sigaret opsteekt.

Radio 8FM, volgens Tiebosch de eerste regionale commerciële zender van Nederland, richt zich met haar programmering op Brabanders in de leeftijd van 20 tot 49 jaar. "Ik wil niet lelijk doen over Omroep Brabant, maar die leeftijdscategorie laat zij liggen. Die zender is echt bedoeld voor 50-plussers." In de ochtend zendt Radio 8FM van 7.00 tot 10.00 uur Rijk en Van Brabant uit, een programma met regionale actualiteiten, verkeersinformatie, regionale weerberichten. "En met de nodige gekkigheid. Zo spelen de presentatoren typetjes, die op grappige wijze het nieuws nabellen." De rest van de dag wordt er muziek gedraaid. De muziek is te omschrijven als Top 40 uit de jaren tachtig en negentig, afgewisseld met nummers van nu. "We zijn eigenlijk een snelle Sky-radio met een regionale saus", stelt hij. In 1996 startte het tweetal daarnaast met Radio 8FM, dat sinds 1998 via de ether te beluisteren is. Inmiddels bestaat Stadsradio Groep niet meer en hebben de twee mannen zich helemaal toegelegd op het maken van commerciële radio. Bij de verdeling van frequenties legde Radio 8FM 500.000 euro neer voor acht nieuwe en betere FM etherfrequenties.

Vol trots laat Tiebosch in de studio in Rosmalen de techniek achter de zender zien. "We zenden op onze acht verschillende zenders een lokaal reclameblok uit. De techniek daarvoor heb ik zelf ontworpen. Nooit een opleiding voor gehad, hoor. Maar al doende leert men", vertelt de Rosmalense selfmade man. Hij is binnen de studio voor alles verantwoordelijk behalve de programering; die komt voor rekening van Damen, directeur radio. Nu regionale commerciële radio in Brabant een succesformule blijkt te zijn, wil Tiebosch zijn horizon verbreden. "Ik zit te denken aan een soort Radio 8FM in Limburg en Zeeland."

Maak jouw eigen website met JouwWeb