vrije radio in Zuidoost-Brabant


(Radio Caroline Geldrop)
Radio Caroline studio 1
De studio uit de periode 1981/1982 met toenmalige discjockey Jan Wouters. Hier werden de eerste uitzendingen onder de naam Radio Caroline gemaakt.

Het Caroline team bestond in deze periode uit, Bart van Heemskerken, Joost den Draaier, Janus Bontebal, Jan wouters, Jantje vingerhoed. De uitzendingen waren beperkt tot 1 uur per dag en op zaterdag en zondag elk 2 uur. Uit die periode zijn ook de Q.S.L. kaarten en stickers bewaard gebleven.In deze periode valt D.J. Matje van radio Rozalia, regelmatig in bij radio Caroline. En In 1982 stappen D.J Matje en D.J. Puppy definitief over Rozalia, om het Caroline team te versterken. Heel langzaam aan lijkt radio Caroline te groeien. De programmering van het jaar 1982 bestaat uit medewerkers van verschillende radiostations waaronder Midnight Cowboy, Caroline (DJ Matje, Joost den Draaier en Bart van Heemskerken) en Radio Noord (Dick Huizinga). In 1982 start Radio Caroline met ledenwerving, voor 5 gulden steun je radio Caroline en in ruil daarvoor ontvang je een mooie sticker.

Toch was niet iedereen blij met Radio Caroline blijkt uit deze brief.

Tja.. over het bereik hadden we niet te klagen blijkt uit de reactie van Alfa 2 vanuit Someren.

rrrr

Radio Caroline en het 2 jarig jubileum.

Het tweejarig bestaan van radio Caroline moet natuurlijk gevierd worden. Het feestprogramma duurt van 09.00 tot 24.00 uur, maar loopt behoorlijk uit, dit kwam door de vele verzoekjes dat is binnengekomen. En natuurlijk zijn er ook felicitaties en bloemen.


Op
oudjaarsavond 1982 werd er tussen 18.00 en 24.00 de top 100 van 1982 op Caroline gedraaid.

Radio Caroline Studio 2

Nadat Caroline Studio 2 bij DJ Mario op 4 februari 1983 uit de lucht is gehaald door de RCD, ontstaan er binnen het toenmalige Carolineteam problemen, omdat Bart van Heemskerken het niet meer verantwoord vond om door te gaan met uitzenden. De leden worden aan de hand van een brief geinformeerd en het team valt uiteen.

Nieuwe eigenaar Radio Caroline studio 1.
Adje Cassettedeck neemt Radio Caroline over. De stickers maken plaats voor een programmablaadjes die bij muziekhandel Foole en de Heikrekel te verkrijgen zijn. Leden krijgen hem thuis bezorgd. Radio caroline heeft ook een eigen Drive In Discotheek. Deze drive in discotheek wordt er door Mario en Bart opgezet. Een s
amenwerking met de drive in show van Robert van der Loo en Wil Luikinga levert een tweetal nieuwe radio deejays op. Andere foto's van de drive in discotheek.

Radio Caroline wordt na een half jaar teruggekocht, hiermee begint een nieuwe periode. Niet veel later na heftige discussies over etherpiraterij kwam buurjongen Jimmy Brown die etherpiraten vervuilers vond, toch maar eens even kijken naar hoe het er aan toe ging. Na een Doe Maar special tezamen met Adje Cassettedeck was hij direct verslaafd(en in tegenstelling tot de leden van Doe Maar zelf... "EN DAT IS NIET WAAR") en klom hij wekelijks vrijdag 's nachts het dak op om weer een programma te maken. De zusjes Corine en Annelies zijn kort daarna de nieuwe telefonistes en Corine zou later zelfs een aantal programma's maken. DJ Matje begin zijn eigen radiostation, Sunshine genaamd. Radio Caroline steunt het station door op Caroline reclame te maken voor dit station en deejays uit te lenen. Uiteindelijk zet Matje de Caroline jocks voor een keuze. Sunshine of Caroline. Masaal wordt voor Radio Caroline gekozen. Omdat Radio Caroline wilde uitbreiden en dat niet lukte vanaf deze lokatie, moest er opzoek gegaan worden naar een nieuwe lokatie. Met deze overname betekende dat er ook samenwerking kwam met Radio Resoluut uit Eindhoven.

Na de oproep via de radio voor een nieuwe zendlokatie voor het radio station, stelt iemand spontaan zijn schuur in de Carpinistraat beschikbaar. De nieuwe schuur lijkt in eerste instantie een succes maar de schuur was slecht geisoleerd. Al Bij het openen van de buitendeur, die helemaal aan de andere kant van het flatgebouw zit, is Mario die aan het proefdraaien is, al duidelijk hoorbaar. Deze gluidsoverlast kunnen we niet gebruiken en de speurtocht naar weer een nieuwe lokatie begint opnieuw. Via familie van de schuureigenaar uit de Carpinistraat word een andere lokatie gevonden. Een zolderkamer aan de Willem van Ruysbroeckstraat is ideaal en de testen zijn zeer succesvol. Niets lijkt het nieuwe Radio Caroline nog in de weg te staan. Het 3 jarig bestaan en de uitbreiding van het aantal programma uren, moet alleen nog even bij iedereen worden bekend gemaakt. Er wordt een artikel in het Middenstandsbelangen geplaatst.

Het 3 jarig bestaan van Radio Caroline.

Het feest rond het 3 jarig bestaan van Radio Caroline wordt gevierd met een programmering die 10 dagen lang gaat duren.

De inval

Op 23 december 1983 om 23.15n uur valt de R.C.D. binnen aan de Reinoutlaan in Geldrop tijdens een programma van Jimmy Brown. De zender, linear en de voeding wordt in beslag genomen. Bij een razzia van de R.C.D. was radio Caroline niet de enige gedupeerde, dat weekend werden bij 52 collega stations invallen gedaan.

Nadat Bart de zaken op het bureau had afgehandeld realiseerde hij, dat van alle spullen die de R.C.D. inbeslag had genomen, men de super-stentor had laten staan. Met die zender zal Caroline hun afscheids uitzendingen gaan verzorgen. Op vrijdag 25 december om 21.00 uur neemt d.j. Matje vanuit de studio van radio Sunshine afscheid van de luisteraars van radio Caroline en daarna volgt er een korte periode van ether stilte in Geldrop. Op 14 januari 1984 om 10 uur 's ochtends begint ergens in Geldrop een nieuw radiostation met uitzenden. Het was de zender WMRdie begon met haar testuitzendingen. WMR staat voor Weekend Music Radio en is een fusie van Caroline & Sunshine. Vanaf 14 april 1984 is WMR met vaste programma's te beluisteren. Het station houd het nog maand uit, op 5 mei 1984 valt de RCD weer binnen.

23 december 1985 ging Radio Caroline nog eenmaal de ether in. Met de boodschap dat de zender op het politieburo zou worden ingeleverd, werden de programma's gestart. de ether in. Bart was die ochtend in discussie met Jimmy over de platenbakken die in de studio stonden. "Haal die nou weg" zei Jimmy. Hmmm.. toch maar gedaan. Achteraf een zeer wijs besluit. Nog geen 3 uur later was het al zover.De RCD stond weer binnen. Jimmy die aan het draaien was, mocht nog even afscheid nemen, iets in de trend van "ik weet niet wat ik moet zeggen... ik weet het trouwens wel...ik vind het kut" klonk het in de Geldropse ether. Dat waren de laatste woorden op Radio Caroline. Bart was die ochtend in discussie met Jimmy over de platenbakken die in de studio stonden. "Haal die nou weg" zei Jimmy. Hmmm.. toch maar gedaan. Achteraf een zeer wijs besluit. Nog geen 3 uur later was het al zover.