vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Atlantis Bree.
In 1984 is Radio Atlantis is de op één na grootste en professioneelste regionale radio van Belgisch Noord Limburg , de studio's zijn gevestigd in de kelder van een groot buurtgebouw.


Parochiezaal waar de studio van Atlantis in zit.


Mengtafel hoofdstudio

Hoofdstudio

hoofdstudio
Vrije radio wordt een dure zaak
In de ontvangstruimte van het station zagen we een grote kast met een interessant krantenartikel met de kop eerste jaar wettig zenden kost dik Bfrs300.000,- het gaat dus om veel geld in dit artikel. Men wil diverse vrije radio's in Belgie toch duidelijk gaan beperken er komt een financiele dwang. Veel stations zullen gaan afvallen en alleen de echte grote stations zullen overblijven. Bij Atlantis vond Eddy dat ze het bedrag eigenlijk hadden moeten verdubbelen. Naar Nederlandse maatstaven betekent dit, dat de vaste lasten per jaar FL18.000,- zullen gaan bedragen. Een populariteitsmeting van Achel tot Eindhoven door International Belgium Press (I.B.P.) wees uit dat er ongeveer 18000 luisteraars elke dag afstemmen op de vrije radio in Belgie (dit was in Mei 1983). In September 1983 koos de Regionale Omroep zuid-Limburg (R.O.Z) voor een samwerking met Atlantis. De R.O.Z. heeft teveel materiaal om uit te zenden, en Atlantis heeft beperkte middelen om nieuws te verzamelen, maar wel veel zendtijd. Zo'n 70% van de luisteraars van Atlantis bevindt in Nederland, dit geeft geen problemen omdat Atlantis de Belgische wetgeving hanteert. De programma's zijn ook voor een groot deel op Belgie gericht. De radio stations moeten niet gesubsidieerd worden. De adverteerder kijkt vaak alleen maar naar de reikwijdte van de zender en het naar het muziekformat van de zender. Vaak wordt op basis van deze gegevens door een ondernemer een afweginging gemaakt om reclame zendtijd in te kopen. De reclame zal op korte termijn snel doorgevoerd worden door de Belgische regering en na legalisatie zullen de Belgische vrije zenders reclame uit gaan zenden. Tijdelijk heeft Atlantis stil gelegen, dit was in de periode april/mei 1983. Het station is toen verhuisd van Bocholtz naar Bree, als tussen oplossing heeft Atlantis vanuit een woonhuis uitgezonden.Er was ook een groep Nederlandse medewerkers die graag met een hoop geld de zaak hier wilde regelen. Ze wilden graag in het bestuur van Atlantis en konden zich onmogelijk aanpassen aan de Belgische maatstaven. In de toekomst wil men het station nog een keer verhuizen naar een andere locatie in Bree, de huidige behuizing is te klein. Momenteel bestaat de organisatie uit de programmaraad en een adviesraad, dit zijn willekeurige mensen uit alle rangen en standen van de bevolking die één keer per maand vergaderen. Ook is er een produktieraad die toezicht houdt op de D.J.'s, maar ze beoordelen ook de aankomende D.J.'s , deze raad bestaat uit 2 presentatoren en 2 sponsoren en er is een soort beoordelingsschaal. Er wordt bij Atlantis hard gewerkt aan de kwaliteit zo  komen er speciale opleidingen voor de presentatoren.


Bestuursleden

Ton Donkers en een bestuurslid
Binnen vijf jaar verwacht men dat er ook T.V.-stations bij zullen komen. Regelmatig zijn er via de zender artiesten te horen zolas Salim Seghers en ene Eduard die in Nederland niet mag optreden vanwege de arbeidsinspectie.

Onlangs is er een jaarlijkse radiowedstrijd georganiseerd door het belang van Limburg en het bier merk Cristal Alken. 15 grote radio stations deden mee, de hoofdprijs was de gouden radio. We noemen de eerste vijf winnende radio stations:De gang naar de hoofdprijs bestond uit 3 fasen.

1 Band montage van 30 minuten met collage van programma's.
2 5 originele stationcalls maken.
3 Originele Promo voor het gouden radio feest.

16 mensen zaten in de jury waaronder, de pers, reclame wereld, B.R.T en HiFi wereld. De manifestatie vond plaats in de grenslandhallen van Hasselt Drie medewerkers van radio Atlantis hebben daar 3 items behandeld: Peter Kiewied, Eddy Bakker, Vital Drezen Atlantis kreeg ook de publieksprijs van Bfrs50.000,- ofwel Fl3000,- deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd.

 

Bij Radio Atlanis zijn 32 D.J's aktief en daarnaast nog 50 medewerkers voor andere aktiviteiten, voor Atlantis blijft de luisteraar het uitgangspunt.


Studio aan de sportlaan in Bree

Beeld opnames aan de sportlaan in Bree

Atlantis Bree top 40 deel 1

Atlantis Bree top 40 deel 2

Atlantis Bree top 40 deel 3

Studio Adressen van Radio Atlantis
Bocholt bij Jo en Wies in de schoolstraat.
Bree bij Zander en Mia Bierrierstraat Kelder ptg
Bree Bij Jaak en Nicky sportlaan
Bree bij Marc Everts Nieuwstadpoort
Bree Opitterpoort boven frituur Pistileeke
Bree Expodroom tevens het einde van van AtlantisDaarna overgenomen door Hit FM, FM Limburg,
Radio Atlantis was in de Ether sinds 1980 op FM 103.5
Mhz later FM 105.9Mhz en is gestopt met uitzenden in 1991

Vanaf 1991 is het station ATL gaan heten en in 2004 Cool FM