vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Marina

Destijds waren er verschillende lokale en regionale zenders op diverse dagen van de week in de lucht. Eindhoven liet zich op een leuke manier horen. Een van die zenders die je wekelijks op bijvoorbeeld zondagavond kon horen was Marina Radio 104. Het was een zender die zich duidelijk profileerde. Alhoewel de zender maar vier uur per week in de lucht was, luisterden toch zo'n slordige 25 a 30.000 mensen wekelijks naar het radiostation. Er werkten professionele discjockeys die soms wel eens een verzoekplaatje draaien. Zelden draaiden ze Nederlandstalige muziek, alleen het betere Nederlandse werk. Soms kwamen er regionale en lokale plaatjes tussendoor.

 

Regelmatig ging men kijken bij diverse nederlandse en belgische radiozenders. Zo waren ze op bezoek geweest bij een Belgische radiozender.Ze hadden toen de gehele layout voor de zondagavond overgenomen. Dat gaf een spectaculair effect. Radio is een geweldig fenomeen. Radio Marina maakte regelmatig radioprogrammas's door middel van; delen van oude radiofragmenten, nieuwsberichten, jingles en oude commercials. Diverse dj's waren wekelijks te beluisteren, zij kwamen niet alleen uit Eindhoven, maar ook uit bijvoorbeeld Groningen, Den Haag, Zeeland of andere plaatsen. 

. 

Zo hoorde je op een nacht de ontwikkelingen van piratentelevisie die in Den Haag plaats vond. Ieder uur zond het station een nieuwsbulletin uit. Dat was snel geregeld. Gewoon naar het nieuws luisteren en ontzettend snel schrijven. Toch was er ook belangstelling van diverse platenmaatschappijen middels het toesturen van singles en discosingles. Maar Marina deed meer. Ze hadden zelfs een eigen voetbalelftal.

    

De programma's van Radio Marina werden in diverse studio's in Nederland gemaakt. Het programma van Radio Holland met zeezender commercials werd op speciaal verzoek van Tom van Dauven opgenomen voor Radio Marina. De D.J's van Radio Holland maakten hele aparte programma's met diverse onderwerpen over de nederlandse radio. Het Radio Marina voetbalelftal werd beheerd door Raymond de Liser de Morsain, Raymond woonde een paar straten af van waar de Marina zender stond in Eindhoven. Vanuit Amsterdam kreeg het Marina elftal steun van Wijnands & van Rensen, zij leverden Radio Marina vlaggetjes en voetbalbokalen.  Het voetbalelftal was slechts een hobby en heeft maar een paar wedstrijden gespeeld. De reclames zoals die van Victoria leverden niets , maar kwamen toevallig op de zender. Zo is vroeger ook een tijdje de Delmare top 33 uitgezonden. Deze werd aangeboden door een blad dat in handen was van Gerard van Dam,  dit blad werd voor Radio Marina gratis te beschikking gesteld door Gerard.

De opname studio bij Guus ten Anker thuis in Groningen, en het Radio Marina programmablad
  

Het zondagsnieuws
Dit is het klandestiene geluid van Radio Marina met deze woorden kwamen ze op 7 mei 1980 de ether in, bijna 3 jaar later om precies te zijn dinsdag 22 maart 1983 om 20:45 werden ze ontdekt en diezelfde ether uitggehaald op een keurig nette manier. De zender stond in Eindhoven opgesteld en was te beluisteren op de 104.2MHz, iedere zondag avond van 23.00uur tot 3.00uur en iedere dinsdag avond van 18.00uur tot 22.00 uur. Lees hier het verhaal in het zondags nieuws.


Radio Marina in het Eindhovens dagblad