vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Lommel(door Tom van Dauven 1984)

Een bezoek in september 1984 aan radio Lommel. Wat meteen opvalt is dat de studio gevestigd is in een oude bus. Dit is slechts een tijdelijke nood oplossing. Omdat men erg aktueel en aktief bezig is, staan er regelmatig nieuwsartiekelen over dit station in diverse regionalebladen. Om het één en ander eens verder te bespreken, maakte ik een afspraak met Henk Junior en Jan Janssen in motel Eindhoven, waar zij die avond een intevieuw hadden met Hans Nord (lijst tekker van de VVD voor de Europese verkiezingen) en Ed Nijpels (fractie lijder van de VVD) die optraden in verband met de komende verkiezingen.

Jan Jansen ingesprek met Ed Nijpels

Henk Junior ingesprek met Hans Nord

Henk Junior ingesprek met Hans Nord

De naam van het station is Radio lommel VZW. Waarom staat VZW erachter dat is toch bij ieder station? Jan Janssen: Lommel is een éénmans zaak en dat stamt nog uit de tijd van de C.B.-aktiviteiten. Na 1 jaar wilde de desbetreffende persoon ermee stoppen. Daarna is er een beheerraad bijelkaar gezocht uit eigen vrienden en kennissen kring, die helemaal geen verstand hebben van radio. In augustus 1983 vond er een splitsing plaats, de stichter van het station vertrok en de andere medewerkers zijn door gegaan en wel 24 uur per dag. De oude eigenaar begon 4 maanden later een station met de zelfde naam op de zelfde frequentie (105.95Mhz) hij wilde op deze manier zelf met de eer gaan strijken. Toen zijn wij onze luisteraars erop gaan attenderen dat radio Lommel een VZW is. Daarna zijn we de naam radio Lommel VZW gewoon aan gaan houden. De voormalige Eigenaar had geen VZW, na twee maanden is hij dan ook gestopt met regelmatig uitzenden. Zo af en toe is zijn station nog te horen als wijk zender.

De studio van radio Lommel stond vroeger in de woning van de voormalig oprichter, de beheerraad zocht naar een oplossing en Radio Lommel VZW kwam terrecht in een oude afgedankte bus.

De Bus

De Studio
De beheerraad is nu opzoek om de studio in een pand onder te brengen. De programmaraad zorgt voor alles wat met radio te maken heeft en de beheerraad neemt alle andere taken voor hun rekening. De zender staat óp zo'n 4 kilometer van de Nederlandse grens, en het station besteed dan ook veel aandacht aan Nederland. Momenteel zijn de uitzendingen voor zo'n 75% op Belgie en 25% op Nederland gericht. Maar in de toekomst wordt dat langzaam naar 50:50 geweizigd. Eén programma is nu echt Nederland gericht en dat is "Holland info" en wordt gepresenteerd door Henk Junior. Henk, we zijn te horen in zuid-oost Brabant dus zijn de programma's ook gericht op deze regio, met een cuturele agenda, een prijsvraag, intervieuws etc. Iedere vrijdag vindt er ook een dag sluiting plaats, gepresenteerd door pater Leopold Verhagen dat voorheen uitgezonden werd bij de KRO. Op 5 Mei werkte de E.R.T.S. (Lokale omroep uit Eindhoven) mee aan een  programma door middel van intervieuw met Paul Jansen(SP) en Jan van Veen(D66) over het op koment neo-facisme van de Centrum Partij. Op 30 April was het Koninginnedag toen waren de medewerkers te zien in Eindhoven en Valkenswaard. Er vond die dag ook een liveuitzending plaats met diverse impressies. Politieke partijen en officiele instanties kennen radio Lommel VZW, zelfs de carnavalsvereniging de Bowlingers uit Eindhoven. We proberen ons te onderscheiden met nieuws, informatie en educatie, we brengen dan ook geen wereld nieuws maar lokaal nieuws. Soms zit er wel 70 uur voorbereiding aan een programma wat maar twee uur duurt. Diverse stations zoals Royaal, Braksos en Express hebben geen toekomst, zegt Jan. Want zij draaien alleen maar muziek met cliché opmerkingen van de D.J. Ook infomatie hoort bij de programmering, eerst de kwaliteit van de programma's en dan pas de presentator.

Jan Janssen Tom van Dauven en Henny Valks (Reporter "Holland info")
Een leuke anekdote uit die tijd is: dat bij radio Lommel VZW nog wel eens rare dingen gebeuren. Op kerstavond werd namelijk het nieuwjaarsprogramma uitgezonden en op nieuwjaar het kerstprogramma. Er kwamen telefoontjes binnen opmerkingen als "is dit nu het feest van Jezus terwijl de champagne flessen opgetrokken worden.