vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Banana Internationaal.

Banana was in 1981 de opvolger van Radio Santa Maria. 
Santa Maria verzorgde immers al sinds 1978 uitzendingen voor de regio Eindhoven. Door verschillende invallen van de R.C.D. besloot Theodorus Niemeyer te gaan samen werken met Henny Muskens. Henny had het plan Santa Maria groot te maken. Er werd een sterke 100watt zender geplaatst, in een villa, in Hamont Belgie (want in Belgie was het immers gedoogd radio uitzendingen te verzorgen) om zo voor nederland uit te zenden. Helaas was dit avontuur van korte duur door een onverwachte inval van de Belgische Radio controle dienst. Zodoende werd er toch weer besloten vanuit Nederland uit te gaan zenden.
Aanvankelijk was het de bedoeling om van Santa Maria een grote zender te maken, vandaar dat de naam van het radiostation veranderde in Santa Maria Internationaal.


Jingles Santamaria internationaal 1981

Het avontuur is maar van korte duur geweest, want er werd beslist dat op Radio Santa Maria Internationaal  popmuziek gedraaid zou worden. Hiermee kon
Theodorus zich niet verenigen, omdat het hart vanTheodorus Niemeyer toch bij het nederlands/duits repertoire ligt. Dus besloot hij te stoppen met de samenwerking en dat ieder gewoon zijn eigen weg verder zou gaan. Thedorus met Santa Maria en Henny onder de naam Radio Banana.

De start van Banana vond plaats op een gezellige maar vooral dronken avond in de Piramid in Valkenswaard, verzonnen door de DJ’s.  Hennie vond ’t helemaal geweldig. Hij ving aan met de steunzenders, waarvan de hoofdzender die op de fm band niet hoorbaar was. De hoofdzender stond eerst bij Hennie thuis en daarna in woensel. De steunzenders stonden in
o.a.Valkenswaard, Veldhoven, Woensel, en het centrum van Eindhoven op het oude gebouw jongerencentrum Dynamo aan de Smalle Haven.
Toen Banana ging uitzenden werden er 4 steunzenders op exact dezelfde frequentie gebruikt van 50 Watt elk, die met richtantennes door elkaars gebied heen stonden. Dit vond de RCD niet grappig daar uitpeilen een stuk moeilijker werd. Ook is bij de inval en in beslagname destijds allen de stuurzender en 1 steunzender gepakt. Bij de inval woensel vroeg de RCD op welke frequentie de stuurzender uitzond…… ??? want de steunzender was gewoon uitgepeild.

Banana was een leuke popzender die hoofdzakelijk geleid werd door programmaleider Theo Toerental. Hij maakte er toen veel jingles en commercials voor. In het begin zond Banana alleen nog van 's ochtends 7.00 uur tot 's middags 1.00 uur uit. Het leuke was dat veel disckjockeys die nu bij Radio Banana te beluisteren waren, voorheen bij radio Deborah werkten een greep uit de namen:  Theo Toerental, Adje Patatje, Genius, Tom van Dauven, Peter Lisse, David enz. De studio van het radiostation zat in het stadsdeel Strijp van Eindhoven boven een garage bedrijf aan de Beukenlan 47, dichtbij de Philips fabrieken. De zender heeft op diverse lokatie's gestaan zoals Reusel, Veldhoven, en Valkenswaard.
Het was altijd erg gezellig in de Eindhovense studio. Alle programma's werden netjes opgenomen met een digitale klok. Alles was daar prima getimed en de banden werden goed gewisseld. Er werden vaak grapjes gemaakt over Peter Lisse. Hij was namelijk goed in het herhalen van oude uitzendingen. Door tijdgebrek had hij niet altijd een nieuw programma klaar. En men had het vaak over tante/juffrouw Annie die in de kantine van radio Banana werkte....Heeft iemand misschien nog een foto van haar!!!En wie zijn "Marian en Renel" nu eigenlijk? Die vaak Golden Earring verzoekjes hadden.
 
 
Het was een station waar alleen maar popmuziek gedraaid werd. Later was Radio Banana 6 dagen in week te beluisteren.Iedere maandag tot en met zaterdag van 's ochtends 8 uur tot 's avonds 6 uur en met groot vermogen. Met op ieder uur de Banana split, zo werd een nieuwe plaat van een artiest op de zender extra gepromoot. Een grote sponsor was platenlabel WEA. De eigenaar betaalde de dj's goed, zo het had kunnen zijn en blijven in de Kempen.  Helaas hebben we geen foto's gemaakt toen, want het was vaker zo met al die radio's dat we dachten dat ze nooit zouden verdwijnen, maar helaas was dat niet.

De week programmering ziet er als volgt uit:
  8 uur tot 10 uur Tom van Dauven
10 uur tot 12 uur The Genious
  2 uur tot 2 uur Theo Toerental

  2 uur tot 4 uur David
  4 uur tot 6 uur Peter Lisse

De grote man achter het station was de Eindhovense zanger Henny Muskens