vrije radio in Zuidoost-Brabant

V.R.O.B. vrije radio omroep Budel
(door Frank verberne)

De Vrije Radio Omroep Budel(V.R.O.B.)
Jos van Weegberg, Jos Theunissen en Frank Verberne waren de initiatiefnemers, en via de V.R.O.B. is in de regio Budel/Hamont de radio piraterij begonnen. Als één van de eerste grondleggers van de ether piraten in Budel en omstreken, kan ik Frank Verberne wat vertellen over de begin jaren van de vrije radio omroep Budel V.R.O.B. Dit radiostation was ook de grondlegger van de zenders Radio Royaal en Eastwave en daarna ook de Vrije Radio Omroep Hamont. In tegenstelling tot wat andere verhalen de ronde doen, is dat de Vrije Radio Omroep Hamont niet is ontstaan vanuit Someren.


Hier volgt de geschiedenis van de vrije radio omroep Budel,
 
Omdat we in het begin nog geen juiste naam hadden voor de V.R.O.B., werd er in eerste instantie gekozen voor MUSIC CENTER RADIO 104 MHZ. zie op de sticker hier boven. Van deze naam zijn we snel afgestapt reden hiervoor was dat we als radiomakers veel Nederlandse muziek wilden draaien op dit station ,vandaar de keuze van de naam V.R.O.B.

Music Center Radio Jingles (nooit uitgezonden)

Als 15 jarig manneke had ik maar  één passie, en dat was “de radio piraterij”. In die tijd werd ook de 27mc band legaal, de bakkies zoals ze toen in de volksmond genoemd werden waren razend populair. Café de Grenspost in Budel, het café van mijn ouders, was in die tijd het clublokaal voor de 27mc'rs C.B. club Budel wat 0,5 Watt 
 
Op een gegeven moment was ik aan het buurten met Jos Theunissen uit Budel, beter bekend als “de Blauwe”, Jos was dj bij de populaire discotheek “Riva” en had zelf ook een drive-in discotheek. Ik had op dat moment een FM zender gekocht in Eindhoven en ik wilde graag radio maken. Later bleek helaas dat deze zender niet goed werkte, je was nog geen 100 meter van de uitzendlokatie verwijderd en het station was al niet meer te horen op de radio, maar toch gingen we aan de slag. Ik en Jos Theunissen benaderde, Jos van Weegberg om plannen door te spreken om een piraten station te starten in Budel de V.R.O.B. De eerste uitzendingen werden gestart ergens eind jaren '70 op een vrijdagavond van 21.00 tot 24.00 uur. Thuis bij Jos Theunissen “de Blauwe”, namen we de programma’s op, iedere dj zou een programma van een uur maken. De programma's op band werden uitgezonden vanuit cafe de Grenspost, de zender was geinstalleerd op mijn slaapkamer, en de antenne hing in de mast boven het café.

Cafe de Grenspost
Omdat we de zender veel te licht vonden, zijn we gaan praten met Johan Dupré een zender bouwer die vlak over de grens in Belgie woonde en Johan wist als geen ander hoe je goede zenders moest bouwen. We gaven hem de opdracht een zender te bouwen voor de V.R.O.B. Deze zender was zo goed, dat de V.R.O.B. zelfs tot ver buiten Budel te ontvangen was. Uiteraard waren we bang voor een inval van de RCD, daarom stonden we in de begin periode tijdens de uitzendingen op het Capucijnerplein tegenover het politiebureau te posten. Als we vonden dat het te aktief werd rond het politiebureau, dan onmiddellijk ging de stekker van de zender eruit en werden de uitzendingen gestaakt, kortom een geweldige en spannende tijd.
 
 
v.l n r  Frank Verberne, Jos van Weegberg en Johan Dupre
De groep medewerkers rondom de V.R.O.B. werd steeds groter, zo kwam Jan de Werdt erbij, Wil Lauwers en Peter van der Zanden. Al na enkele maanden verliet Peter van de Zanden als medewerker de V.R.O.B. en ging zijn eigen weg. Hij startte samen met de zoon van de eigenaar van de Riva de zender Eastwave. Drie tot vier maanden later verliet ook Jos van Weegberg de V.R.O.B. , en hij startte samen met zijn broer en zijn zwager Bert de Vries uit Valkenswaard de zender Radio Royaal. De V.R.O.B. bestond toen al rond de twee jaar, en werd steeds populairder, er werden voortaan ook live programma's gemaakt en muziek op verzoek gedraaid. Met draaitafels op soepblikken in de keuken van cafe de Grenspost werden de programma’s de ether ingestuurd. Jaarlijks organiseerde de V.R.O.B. ook een “piratenmeeting” in discotheek de Riva met vele bekende artiesten. Deze avond vond plaats vond in oktober, en was bij velen bekend, bezoekers kwamen dan ook uit alle windstreken. De populariteit ging ons parten spelen, en ook de controles die we uitvoerden bij het politiebureau verslapte. Op een vrijdagavond stond opeens plotseling de RCD in cafe de Grenspost. Daar troffen ze op dat moment alleen maar de zender en een cassettedeck aan, de schade bleef beperkt.  Fred Verberne mijn broer (toen minderjarig) werd als boosdoener aangewezen, we kwamen er met een berisping van af bij de rechter. Uiteraard gingen we gewoon door met uitzenden. Cafe de Grenspost was verbouwd en boven het nieuwe gedeelte maakten we een echte studio. Helaas viel na ongeveer een jaar de RCD weer binnen. En jawel hoor toen zat ik achter de knoppen, ik mocht nog afscheid nemen van de luisteraars, maar voor de RCD was het een heterdaadje. Ook ik mocht voor de rechter komen, en kwam er gelukkig met een boete van 100 gulden vanaf. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon, en we gingen verder. De V.R.O.B. bestond toen uit o.a. Frank, Fred en Peter Verberne,Jos van Weegberg, Jan Ras, Andre Morren en Eric-Jan de Sterke en Koen Huygenvoort (Radio Dolfijn Bonaire en ex radio 538) .

  
3 jarig bestaan V.R.O.B.(v.l.n.r. Corrie Konings, High Way, Kleine piraat)

Samen met Johan Dupre hadden we een manier gevonden om toch live te draaien, en om toch buiten het bereik van de RCD te blijven. Bij de familie Soors in de wethouder van Hunselstraat werd in het bos de hoofdzender geplaatst met ontvanger, en achter café de Grenspost in een oude PTT centrale op zolder werd een studio ingericht met de kleine zender. Op het moment dat de deur geopend werd van het zenderhok, bij de familie Soors, viel meteen de hoofd zender uit, nu wisten we dat we ook meteen de kleine zender uit moesten zetten.

In Budel hadden we toen een politieman ( dhr. Vendrig) die er hobby in had om illegale zenders op te sporen. Na een half jaar speurwerk van hem werden we toch gepakt, aanvankelijk dacht hij dat we in de maisvelden in de buurt zaten, maar dat was niet zo. In principe werkte ons plan, bij controle viel de hoofdlzender bij de familie Soors uit na het openen van de deur van het zenderhok, als reactie hierop zetten wij onmiddellijk onze kleine zender in de PTT centrale uit. De dhr. Vendrig dacht namelijk dat we cafe de Grenspost als uitzend loctatie gebruikten. Dit hadden we al twee keer eerder gedaan dan zal dat de derde keer ook wel zo zijn, helaas voor hem was dit niet zo. Toen één van de agenten bij toeval uit het dakraam van cafe de Grenspost naar buiten keek, zag hij daar net Jan Ras bij de PTT centrale naar buiten lopen, de politie ging toen daar maar eens kijken en zo werden we toch nog gepakt. Alles werd in beslag genomen, en Jan kreeg een geldboete ( hoe hoog deze was durf ik niet meer te zeggen). Omdat we in Budel gezegend waren met dhr Vendrig, besloten we om legaal in Hamont verder te gaan, zo ontstond de Vrije Radio Omroep Hamont.


 
1 jarig jubileum V.R.O.B.