vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Grensland(kinrooi)

We schrijven 1981, Weert kende diverse etherpiraten die onafhankelijk van elkaar op vaste tijden in de lucht waren. Dit ging voor veel stations lang goed, maar voor anderen duurde de pret korter, wanneer ze een bezoekje kregen van de toenmalige Radio Controle Dienst (R.C.D.) die altijd vergezeld was van de plaatselijke politie. Henk Wouters, die al jaren in de ether was als de VRIJE LOKALE OMROEP WEERT, had zich goed geïnformeerd via contacten over de grens, dat men in Belgie heel wat soepeler omging met deze ´vrije radio´. Hij trok dan ook als eerste de stoute schoenen aan, en peilde eigenhandig de mening van enkele piraten collega´s uit de omgeving Weert. Henk nam contact met ze op om hen enthousiast te maken voor een GROOT avontuur in Belgie.


Pierre Vervoort van radio FATA MORGANA uitzendend vanaf Abshove, en Leon van Berkom van radio DE VIKING zogenaamd vanuit Hunsel, maar in werkelijkheid vanaf de Braakstraat in Weert, gingen samen met Henk aan tafel zitten.
Het was gezellig aan die tafel, en ook de iedeeën waren goed, we geven de R.C.D. het nakijken, en verhuizen met z'n allen de grens over naar Belgie! Maar waar in Belgie? Want we wilden erg graag in Weert te ontvangen zijn. Een eerste afspraak werd gemaakt met cafe Het Loze(r) Vissertje langs het kanaal in Lozen, een afspraak die uiteindelijk niet doorging. Via Jaak Derckx kwamen we op onze zoektocht naar een geschikte lokatie uiteindelijk terecht bij CAFE HET FORT aan de Weertersteenweg in Molenbeersel-kinrooi. Pierre Lemmens, ook wel gewoon PIER of ´de CAPTAIN´ genaamd, was een fervent piraten luisteraar en hij verwelkomde ons met open armen! Op de Boshoven in Weert hadden we inmiddels bij een andere kennis Jaques Verboeket, een gratis kamer geregeld, die we mochten inrichten als opname studio. Het begon er langzaam maar zeker, toch ergens op te lijken! Drie Weerter piraten zochten de nodige apparatuur bij elkaar en bouwden een eerste opname studio, gewoon vlak bij huis!

Henk had al een naam voor het nieuwe station, het KON NIET MOOIER, NIET PAKKENDER, NIET BETER, RADIO GRENSLAND !!!!!!! Henk had zelfs al een zender geregeld, bovendien ook nog in stereo. Ook de voor de eerste jingles had Henk al gezorgd, we waren er helemaal klaar voor! We schrijven nu Augustus 1981, in de Weerter wijk Boshoven beginnen drie enthousiaste jonge mannen met de eerste opnames voor de eerste uitzending. Deze programma´s werden opgenomen op c120 cassette bandjes met een speelduur van maar liefst 1 uur! Drie DJ´S, en drie cassette bandjes waar twee uur per band programma's op stonden, maakten een eerste uitzending mogelijk van maar liefst 6 uur!
Met de zender, een cassettedeck en programma banden in de kofferbak, togen we op zondag 23juli 1981 in de vroege ochtend naar Belgie.De apparatuur werd aangesloten, de eerste cassette ging in de player, en om precies 10 uur in de morgen klonk er op 101.2Mhz in de FM band een korte toespraak van Henk Wouters, gevolgd met de aller eerste plaat: Daniel Boone met Beautiful sunday! Een nieuw station was geboren!
Radio Grensland startte om precies te zijn op 23 juli 1981 op de 101.2Mhz met het maken van programma's op 120 minuten cassettes dat was in het begin van het jaar 1984 nog maar zo'n 12 uur per week.

Voor aanvang van de uitzendingen werd eerst deze aankondiging gedraaid.

Luc van Egmond met de top 20 (aircheck)

De eerste Radio grensland Jingles

In de begin periode heeft het station 1 jaar lang op band uitgezonden. Later werden dat 16 uur per dag van 's morgens 8:00 uur tot 's nachts 24:00 uur vanuit de studio die zat in het clubhuis van de fanfare aan de Weertersteenweg met daarnaast een zendmast van 30 meter hoog en 2x4 dipool antennes.

De eerste live studio met Pierre van het Groenewoud


De eerste live studio met Pierre van het Groenewoud

De eerste live studio met Pierre van het Groenewoud 
Opening van de nieuwe studio aan de Weertersteenweg


 
In het begin zond Grensland uit op 101Mhz maar doordat de R.O.Z. uit Nederland de 101.2Mhz ingebruik is gaan nemen heeft men bij Grensland besloten iets lager in de band te gaan zitten en wel op de 100.95Mhz dit om storing te voorkomen.

Het doel is familie radio te brengen voor de doelgroep 35 en 40 jarigen, met veel nieuws en informatie uit de omgeving Kinrooi en niet voor het buitenland. Het bestuur bestaat alleen uit belgen, maar de D.J.'s zijn voor de helft Belgisch en de helft Nederlands. De zender is te ontvangen in de omgeving Kinrooij, Maaseik, Echt, Roermond, Weert en Stramprooij. Infromatie brengen dat is kwaliteits radio en niet gewoon plaatjes draaien, zo is er iedere werkdag tussen 18:00 uur en 19:00 uur, zaterdag tussen 17:00 uur en 18:00 uur en op zondag tussen 12:00 uur en 13:00 uur het programma "kinrooi vandaag" met nieuws en informatie voor voor de bevolking. Woensdag avond draait men klassieke muziek Op Zaterdag,- en zondagavond zijn er alle sportuitslagen te horen, voor en na de wedstrijden zijn er intervieuws door 3 sportreporters die telefonisch verslag doen van de wedstrijden.Het aantal medewerkers bedraagt zo'n 60 man er wordt erg veel Nederlandse muziek gedraait de programma's hebben een persoonlijk karakter. Van elk programma wordt een platenlijst gemaakt. Zodat er een controle mogelijkheid is dat een plaat niet te vaak gedraaid wordt. In de toekomst zal rekening gehouden moeten worden, met Sabam rechten en ook dan komt zo'n platenlijst van pas. Alle programma's worden gecontroleerd door een 6 kopige programmaraad die ook de "smokkelschijf" uitkiest en soort hittip.Wat legalisatie betreft heeft Grensland fase 1 en 2 doorlopen, in de toekomst wil men een goed gekeurde zender aanschaffen.

De eerste goed gekeurde zender
Enige tijd terug heeft het technisch instituut Sint Jansberg een enquete gehouden doorhaar leerlingen over vrije radio, en daar scoorde Grensland 80%, gemiddeld zo'n 70.000 mensen stemmen dagelijks op het gen dstation af. De verste afstand waar grensland gehoord is, is Nijmegen.

Grensland reclame tapes
Radio grensland heeft ook een eigen fanclub die bestaat uit zo'n 2000 leden waarvan ieder lid die jarig is een plaat aangeboden krijgt. 

In de maand juli van het jaar 1984 viert radio Grensland haar 3 jarig bestaan, een spectakel dat drie dagen duurt. Met medewerking van de band de Classics (die hun gouden plaat schenkt aan radio Grensland) dat plaats vindt in de grote tent naast de studio.

Omstreeks 1988 verhuisde Radio Grensland naar een voormalige elektriciteitswinkel in hartje Kinrooi. Dit glazen paleis was de  live-studio, twee opname-studio's, een interviewruimte, een automatiserings-ruimte, enkele kantoren en een ruime kantine gevestigd.

1988 was dan ook de glorietijd voor deze zender, want wie kent de slagzin niet: Radio Grensland, een grenzeloos idee op FM 107.2. De frequentie 107.2 ondervond vele storingen, met name in Nederland, want op 107.1 MHz was vanuit Budel een lokale omroep actief en de Lokale Omroep Weert zond op dat moment uit op 107.5 MHz. Een aanvraag voor een andere frequentie werd positief ontvangen en Radio Grensland mocht uitzenden op 105.1 MHz, toevallig de frequentie waar men begin jaren tachtig op begonnen was.

(Door Tom van Dauven, Ad van Gestel, Pieter Janssen en Pierre Vervoort)