vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Starlight

Radio Starlight “de muzikale stem, van het hart van Brabant”. Vrije radio, blije radio,” was ook een slogan in de jaren tachtig van Starlight. Vreemd genoeg liggen de wortels van Radio Starlight niet Brabant maar in het westen van Nederland. Ergens halverwege de jaren ´70 startte Ron Schouten een  hobby, het maken van FM zenders. Een verhuizing naar Tilburg, had het gevolg dat hij zijn hobby in deze streek voort zette.

Met een aantal mensen besloot Ron Schouten een muziek zender te beginnen onder de naam Starlight. In september 1980 zond radio Starlight uit op104.5 MHZ voor de omgeving Tilburg. In de begin periode zond men alleen nog op de zondag uit. En daar kwam later de dinsdag avond en de zaterdag erbij. Met een wisselend aantal, en vooral jonge onervaren D.J.’s ging Starlight de tachtigerjaren in.

In December 1980 uitgerekend met de kerst uitzendingen kwamen een aantal mensen van de politie en PTT de zender in beslag nemen. Een week later was men alweer terug in de lucht met als gevolg dat de live uitzendingen zoveel mogelijk beperkt werden en dat men de meeste programma’s op band opneemt.

(Starlight produktie/opnamestudio)
Vanaf augustus 1981 raakte radio Starlight in een stroom versnelling. Er kwamen in een korte periode een aantal nieuwe ervaren radio DJ’s die hun sporen allang verdiend hadden in de wereld van radio. Zij gebruikten hun ervaring om het imago van radio Starlight op te vijzelen. Waardoor het station tot een van de betere radio zenders van Tilburg en omgeving werd. Door een actiever beleid van de RCD in midden Brabant, werd men gedwongen uit te wijken naar Belgie. Daar werd Radio maken door de overheid gedoogd. Om het gehele “hart van Brabant” te kunnen bereiken werd er een nieuwe zender gekocht met een top vermogen.De programmering is gevarieerd, dat bij een breed en groot publiek aanslaat. Bij de invulling van de programma’s worden DJ’s volledig vrijgelaten, wel wordt verwacht dat alles past binnen de opzet van
het familie station kortom een breed programma aanbod met een gevarieerd muziek genre.

Starlight Radio behaalde in haar top tijd in de regio Tilburg en Turnhout een luisterdichtheid van 80%. Inmiddels zijn een aantal toenmalige medewerkers lands bekendste d.j.'s geworden. Zo brak Tilburger en 3 FM DJ Rob Stenders door bij Radio Starlight. Verder zijn DJ Rick van Veldhuysen en Nos Journaal
presentatrice Aldith Hunkar een van de oud-medewerkers van Starlight