Radio Royaal Regionaal(door Peter van de Sande)
Bij Radio Easwave presenteert Peter van de Sande een programma onder de naam John de Jong. Omdat onze beide stations ongeveer gelijktijdig startklaar waren (Radio Eastwave was namelijk 1 week eerder in de lucht en we gebruikten een zender van de zelfde zenderbouwer) werd in er overleg besloten dat beide stations ook dezelfde frequentie zouden gebruiken en wel op 101.2MHz. Radio Eastwave maakte op zondagmorgen tot 13.00 uur programma en klokslag 13.00 uur ging de zender uit. Op dat zelfde moment wordt de zender van Royaal ingeschakeld, en op dezelfde frequentie 101.2Mhz startte radio Royaal met hun programmering.
Dit verloopt zo soepel en professioneel dat de luisteraar niet eens in de gaten heeft dat hij opeens naar een ander radiostation luistert. Na enkele minuten had men dat meestal wel door, vanwege de totaal andere muziekkeus van de Royaal medewerkers, maar goed dat was ieders eigen keuze.
De samenwerking verliep zo goed dat in het najaar van 1982, werd besloten tot een eenmalige samenwerking tijdens de kerstdagen. En dat geen van beide namen van deze radiostations, voor dit eenmalige project gebruikt werd. Om alles 100% zuiver te houden werd zelfs voor dit project een nieuwe zender aangeschaft. De naam van het station: WMR……Weekend Muziek Radio. Er werd een programmaschema gemaakt waarbij zowel de Eastwave als de Royaal medewerkers allemaal van te voren opgenomen programma's maakten. Er moest 3 x 24 uur worden gevuld. Het programmaschema zit met een vloek en een zucht in elkaar. Niet gek eigenlijk, want het medewerkersbestand van Eastwave was al uitgegroeid tot een man of 15 en ook bij radio Royaal heeft men niet stilgezeten. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet waarom voor dit project een uitzendlocatie in Nederland werd gekozen, terwijl we beide op veilige grond in België onze stations runden. Terugkijkend op die tijd waren we echte piraten die zonder problemen langs de wet leefden. Bij een tot sloop verklaarde boerderij op de Burgemeester van Houtstraat in Budel, gooiden we een ruitje in, en takten we illegaal stroom af. We klommen door het dakraam naar boven en staken in het holst van de nacht, een mast door het dakraam naar buiten waarop de zender aangesloten werd. Via een lange audiokabel die door de boerderij liep naar een losse stal, sloten we de bandrecorder aan. Tijdens die Kerst werd 3 dagen lang om de 4 uur naar de zender gereden om de vooropgenomen banden te wisselen. Ik weet me nog wel te herinneren dat het een winstgevend project was, want in die 3 dagen hielden we er zo'n 1500 gulden reclame geld aan over. We hadden een 15-tal adverteerders, ieder goed voor 100 gulden! Financieel had Bert de Vries, die het commerciële brein achter WMR was, het goed voor elkaar. Na de kerst gingen we weer uit elkaar, ieder onze eigen weg. Dat men in die tijd op de grens ging zitten was niet om een goed bereik te hebben in Nederland, maar om van alle problemen met de radio controle dienst af te zijn. De eerste zelfbouw etherzenders deden het geweldig goed, maar storingsvrij waren ze in die tijd nog niet...desondanks had de Belgische overheid de vergunningen/erkenningen al opgestart en alle radio stations kegen in Belgie een voorlopige machtiging. De door de overheid goedgekeurde FM-zenders kwamen pas in 1983, dit was ook het jaar dat royaal van frequentie veranderde, n.l. naar de 102.9MHZ. Dus in het begin van de jaren '80 zaten er in Belgie ruim 385 eigenbouw FM-zenders in de ether.
Radio Royaal heeft in Belgie zes studio adressen gehad, de Ruiterstraat een oude paardenstal in Hamont dit deed dienst als band adres. Toen is het station verhuist naar Hamont-lo in de tuin achter een woonhuis aan de kievitstraat. Daar hebben ze naar schatting 1 jaar een geimproviseerde studio in een bouwkeet gehad, hier werden deels de eerste live uitzendingen en non stop banden uitgezonden (later mochten ze van die bewonders een verhuizen aan huis in de serre). In de begin tijd van Royaal had je overdag namelijk af en toe een gepreseteerd programma afgewisseld met nonstop banden. Maar Bert de vries wilde graag continuiteit en een compleet gepresenteerde dag programmering. Bovendien wilde hij graag een krachtigere zender en een grote antenne, alleen hij had de financiele middelen en de DJ's niet. Dus besloot Bert de Vries samen met Peter van de Sande en Hein van de velde een nederlandse DJ ploeg te benaderen met een ruime piraten verleden uit de omgeving Aarle-Rixtel, Beek en Donk. Deze DJ ploeg had toen net een een aantal maanden een complete dagprogrammering geleverd aan radio Atlantis in Bocholt. Om Royaal een extra impuls te geven, zorgden zij niet alleen voor een dag programmering maar ook voor een andere studio en zendapparatuur.
Toen de huur aan de Kievitstraat te hoog op liep is de studio verhuist naar de Stadswaag in het centrum van Hamont. Meteen al op de eerste dag op de nieuwe lokatie is 's nachts de antennekabel van Royaal door geknipt door waarschijklijk medewerkers van Eastwave. Door storing en instraling van de zender op de t.v. apparatuur van de bewoners uit de buurt, was Royaal men genoodzaakt om de zender en antenne te verhuizen naar een lokatie buiten het centrum. De zendinstallatie is toen verplaatst naar een weiland bij een Boer die aan de grens van Nederland zat. De programma's aan de Stadswaag werden toen via een zelf gemaakte straalverbinding boven de 108 MHZ door gezonden naar de hoofdzender. Na de Stadswaag in het centrum van Hamont heeft Royaal nog enkele maanden bij deze boer die een garage van 3x3 overbrugt. Dit was de zendlokatie (tegenover Belien Carossorie) waar de programma's vanuit de stadswaag naar gestraald werden.
vorige pagina volgende pagina
pagina 2
Maak jouw eigen website met JouwWeb