vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Royaal Regionaal de start.

Het begon allemaal in september 1981 met 
Kees Molenaar en "Radio Royaal Regionaal".

Jos van Weegberg (alias Kees Molenaar)
Een DJ (Kees Molenaar)bij een piratenstation in Budel hoort van plannen om Radio Eastwave te starten, wat hem op het idee brengt om zelf een station (Radio Royaal) te beginnen. Kees bespreekt samen met zijn  broer Ad van gestel en zwager Bert de Vries, (tijdens een vakantie in Pineda de Mar)  zijn plannen door, en samen besluiten ze een radio station te beginnen die vanuit belgie zou gaan uit zenden.

Pineda de Mar V.L.N.R
Ad van Gestel, Jos van Weegberg en Bert de Vries.
Kees benadert John de Jong van Radio Eastwave en vraagt om informatie,…..hoe zet je zoiets op? Doorgesproken werden, dj-team, zender, locatie, en naam voor het station. Kees bestelt bij Johan Dupree een zender, deze zenderbouwer heeft ook de zender van radio Eastwave gemaakt. Een kennis van Kees heeft een oude paardenstal aan de Ruiterstraat in Hamont als locatie voor de zender.

eerste zender van Royaal


eerste band recorder van Royaal

Gegadigden om te presenteren had Kees al snel gevonden.  Medewerkers van het eerste uur van het station waren; Anton K. die in een Hamonter café draaide, Kees Molenaar zelf en een aangetrouwde zwager Bert de Vries. Zijn broer Ad van Gestel had een studiootje in de huiskamer  gebouwd, en van hieruit werden de programma's op band opgenomen. Enige punt waar Kees nog niet over nagedacht had, was de naam van het station. Hij vroeg mij (John de Jong) om de denkpet eens op te zetten. Hij wilde een heel breed muziekgenre gaan draaien…..wat mij  op het idee bracht van de naam, Radio Royaal. Omdat Kees toch iets van zichzelf er aan toe wilde voegen, werd het Radio Royaal Regionaal, een nieuw station was geboren. Omdat onze beide stations ongeveer gelijktijdig startklaar waren (Radio Eastwave was namelijk 1 week eerder in de lucht en we gebruikten een zender van de zelfde zenderbouwer) werd in er overleg besloten dat beide stations ook dezelfde frequentie zouden gebruiken en wel op 101 MHz.  Radio Eastwave maakte op zondagmorgen tot 13.00 uur programma en  klokslag 13.00 uur ging de zender uit. Op dat zelfde moment wordt de zender van Royaal ingeschakeld, en op dezelfde frequentie 101Mhz startte  radio Royaal met hun programmering.

Dit verloopt zo soepel en professioneel dat de luisteraar niet eens in de gaten heeft dat hij opeens naar een ander station luistert. Na enkele minuten had men het meestal wel door, vanwege de totaal andere muziekkeus van de Royaal medewerkers. Maar goed dat was ieders eigen keuze….en het gelijk zal wel ergens in het midden gelegen hebben. De samenwerking verliep zo goed dat in het najaar van 1982, werd besloten tot een eenmalige samenwerking tijdens de kerstdagen. En dat geen van beide namen van deze radiostations, voor dit eenmalige project gebruikt werd. Om alles 100% zuiver te houden werd zelfs voor dit project een nieuwe zender aangeschaft. De naam van het station: WMR……Weekend Muziek Radio. Er werd een programmaschema gemaakt waarbij zowel de Eastwave als Royaal medewerkers allemaal van te voren opgenomen programma's maakten. Er moest 3 x 24 uur worden gevuld. Het programmaschema zit met een vloek en een zucht in elkaar. Niet gek eigenlijk, want het medewerkersbestand van Eastwave was al uitgegroeid tot een man of 15 en ook bij Royaal heeft men niet stilgezeten. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet waarom voor dit project een uitzendlocatie in Nederland werd gekozen, terwijl we beide op veilige grond in België onze stations runden. Terugkijkend op die tijd waren we echte piraten die zonder probleem langs de wet leefden. Bij een tot sloop verklaarde boerderij op de Burgemeester van Houtstraat in Budel, gooiden we een ruitje in, takten we illegaal stroom af. Klommen door het dakraam naar boven, staken in het holst van de nacht een mast door het dakraam naar buiten, en we sloten de zender aan. We legden een lange audiokabel door de boerderij naar een losse stal waar de bandrecorder werd aangesloten. Tijdens die Kerst werd 3 dagen lang om de 4 uur naar de zender gereden om de vooropgenomen banden te wisselen. Ik weet me nog wel te herinneren dat het een winstgevend project was, want in die 3 dagen hielden we er zo'n 1500 gulden aan over. We hadden een 15-tal adverteerders ieder goed voor 100 gulden! Financieel had Royaal baas Bert de Vries, die het commerciële brein achter WMR was, het goed voor elkaar. Na de kerst gaan we voldaan uit elkaar en we gaan ieder weer verder met ons eigen station.
Dat men in die tijd op de grens ging zitten was niet om een goed bereik te hebben in Nederland, maar om van alle storingen af te zijn.
De eerste zelf- bouw etherzenders deden het geweldig goed, maar storingsvrij waren ze in die tijd nog niet...desondanks had de Belgische overheid de vergunningen/erkenningen al opgestart en iedereen werd een voorlopige machtiging toegekend. De door de overheid goedgekeurde FM-zenders kwamen pas in 1983 het jaar dat royaal 102.9 ingebruik nam! Dus in de begin jaren zaten er ruim 385 FM-zenders van eigen bouw in Vlaanderen. Dit was dus een reden om aan de grens te gaan zitten.

Radio Royaal heeft in Belgie zes studio adressen gehad, de Ruiterstraat een oude paardenstal in Hamont dit deed dienst als band adres. Toen zijn ze verhuist naar
Hamont-lo in de tuin achter een woonhuis aan de kievitstraat. Daar hebben ze naar schatting 1 jaar een studio in een bouwkeet gehad, hier werden deels de eerste live uitzendingen en non stop banden uitgezonden. In de begin tijd van Royaal had je overdag namelijk af en toe een gepreseteerd programma afgewisseld met nonstop banden. Maar Bert de vries wilde graag continuiteit en een compleet gepresenteerde dag programmering. Bovendien wilde hij graag een krachtige zender en een grote antenne, alleen hij had de financiele middelen en de DJ's niet.  Dus besloot Bert de Vries samen met Peter van Sande en Hein van de velde een nederlandse DJ ploeg te benaderen met een ruime piraten verleden uit de omgeving Aarle-Rixtel, Beek en Donk. Deze DJ ploeg had toen net een een aantal maanden een complete dagprogrammering geleverd aan radio Atlantis in Bocholt. Om Royaal een extra impuls te geven, zorgden zij niet alleen voor een dag programmering maar ook de studio en zendapparatuur.
 
 De eerste complete progamma's overdag werden in de begin tijd vooraf in Nederland opgenomen in drie verschillende studio's in Beek en Donk en Aarle rixtel. Deze banden werden in Belgie ingestart en afgespeeld door de nieuwslezer die overdag dienst had.Reclame zendtijd mocht nog niet van de Belgische overheid dus werden er berichten voor gelezen tegen vergoeding Later werd er met dezelfde bewoners aan de Kievitstraat besloten om de bouwkeet op de plaats te verruilen voor de serre die aan het woonhuis gebouwd was.
 
(v.l.r Joep van de Gast, Leo Wanders, John de Jong)
  
 
Toen de huur te hoog op liep is de studio verhuist naar de Stadswaag in het centrum van Hamont. Meteen al op de eerste dag op de nieuwe lokatie is 's nachts de antennekabel Royaal door geknipt door waarschijklijk medewerkers van Eastwave. Door storing en instraling van de zender van Royaal op de t.v. apparatuur van de bewoners uit de buurt was men genoodzaakt om de zender en antenne te verhuizen. De zendinstallatie en antenne werd toen verplaatst naar een weiland bij een Boer aan de grens van nederland. De programma's aan de Stadswaag werden toen via een zelf gemaakte straalverbinding boven de 108 MHZ door gezonden naar de hoofdzender. Na deStadswaag in het centrum van Hamont, hebben ze tussen Hamont en Achel tegenover Belien Carossorie enkele maanden overbrugt bij de boer in een garage van 3x3 dit was de  zendlokatie waar de programma's van de stadswaag naar gestraald werden.

Toen kwam de Kluizerdijk 151b het beruchte "kippenhok"
deze lokatie lag op een steenworp afstand vanaf de grens met Nederland.

Vanaf dit adres is het met Radio royaal pas echt goed gegaan. Men ging 24 uur per dag en 7 dagen per week uitzenden. en er kwam meer continuiteit in de dag programmering. Programma's werden opgenomen in diverse thuis studio's in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Eindhoven en omgeving Budel, er werd gewerkt met spoelen banden van 5 uur. Het programma schijven voor bedrijven in de ochtend en dat van Hein van de Velde om 18.00uur in de avond kwamen live, dit werd gedaan  om de vooraf opgenomen programma's op spoelenband in te starten .
  
  
Op de Kluizerdijk werd altijd met groot vermogen van zo'n 2 kilowatt uitgezonden op een antenne met 8 dipolen. De Dj's mochten van Bert de Vries, bij verzoekjes van luistersraars nooit vertellen in welke plaats ze woonden. Hiermee wilde hij voorzichtig te werk gaan richting de R.T.T. en de nederlandse politiek want een zender met een laag vermogen 30 watt had eigenlijk maar een lokaal bereik, terwijl  Royaal was in die tijd tot voorbij Den Bosch en Tilburg te ontvangen en met condities soms wel tot Utrecht.
 
Men had stiekem in de mast vlakbij de antennes een zware lineair gebouwd. Dit was zo gemaakt door mensen van de techniek, dat het vemogen met een apparaatje in de studio snel terug gedraaid kon worden bij overwacht bezoek van de RTT. Vaak werden controles ook door collega stations aan elkaar door gebeld of je hoorde dat de R.T.T ergens op bezoek was geweest en apparatuur in beslag had genomen. Royaal was eind jaren tachtig in de omgeving zuid oost Brabant populairder dan Hilversum 3 en Omroep Brabant. Ze werden  met regelmaat tegen gewerkt door hun
nederlandse collega stations, zo er zijn ook kamer vragen geweest waarom Royaal in Nederland op de kabel zat. Platen maatschappijen boden toen ook graag hun muziek aan om die op radio Royaal draaien. Labels zoals W.E.A waar o.a. Prince, Alphaville en Laura Braningham bij zaten of B.M.G waar ARIOLA en R.C.A ondervielen.  D.J. Andre van der Heyden ging eens per twee weken naar Hilversum waar platen pluggers bij elkaar kwamen met nieuwe muziek, en wat Royaal te kort had aan top40 werk werd terbeschikking gesteld door muziekhandel Kludde in Hamont d.m.v. sponsoring. Radio Royaal heeft ook jaren zijn eigen hit lijst gehad n.l. "de Royaal top 45" die iedere zaterdag middag te beluistern was van 12.00uur tot 15.00uur. Een lijst samen gesteld door platen verkoop van muziekhandelaren uit de regio. Gepresenteerd door o.a. Joep van der Gast, Peter van Zeelst, Ronnie van Brabant en Rob vander Zee. 

Vanaf 1986 kwam de goed keuring van de Belgische overheid om 6 min per uur op de lokale radio reclame zendtijd te verkopen. Joop Krefeld had een studio in Eindhoven Arti sonic, hij maakte voor Royaal regelmatig jingles en hij produceerde reclamespots voor de Nederlandse radio. Joop had door zijn bedrijf  goede zaken relaties met grote adverteerders zoals: Goossens Meubelen, Beter Meubel, Peters advies groep. Met deze adverteerders kon hij op provisie basis reclame zendtijd verkopen voor radio Royaal. Er zijn ook reclames geweest van Singapore Airlines, Bose sound systems en Texas sigaretten, deze commercials werden geregeld door de zeezender Radio Monique, de eigenaar van radio Monique is in de jaren tachtig in onderhandeling geweest met Royaal, om het studio adres in Hamont-Achel te gebruiken als dekmantel voor de zeezender Monique. Zo kwam ook ter sprake om de programma's van radio Monique in de studio in Hamont Achel  op te nemen . Op het uitzenden van de reclames na, is het nooit zo ver gekomen. 



Nu de zaken goed gingen werd er ook personeel in dienst genomen zoals Tom Holland, Peter de Koning, Peter Hartman. Vanaf 1991wordt er nog een keer van frequentie verruild deze keer naar de 105.1 Mhz. In 1990 moest de uitzendvergunning van Royaal herzien worden na onderzoek bleek dat Omroep Brabant hier achter zat. De programma's waren te veel op Nederland gericht, men heeft toen een advocaat in de arm genomen om het besluit aan te vechten. Uiteindelijk heeft men deze procedure gewonnen zodat de vergunning met 10 jaar verlengt werd.


Radio Royaal Sint Odilialaan 120
 
 

In 1992 verhuist Royaal van de Kluizerdijk naar de Sint Odilialaan 120. Tot grote vreugde van een cafe aan de kluizerdijk dat naast Royaal lag. Want op een zomerse dag veroorzaakte het zandpad dat naar de studio liep, stofwolken op het terras van de aangenzende horeca zaak. DJ's reden met hun auto's  over het droge stoffige zandpad. De Sint odilialaan lag op steen worp afstand van de kluizerdijk en de Nederlandse grens. De studio werd overgehuist in een kale boederij die later helemaal verbouwd is, met diverse platen en cd archieven en kantoor ruimtes. Veronica DJ's leverden voor een korte periode programma's op band aan van 1 uur voor Royaal onder de naam de Zoo. Dat waren Programma banden met hun reclame blokken, waar Royaal haar eigen commercials tussen kon monteren. Later heeft men in de vebouwde boerderij een nieuwe studio aangekocht en die midden in het pand gebouwd werd met een grote glazen wand. deze studio bestond o.a. uit:
                                           A mix mengtafel (Frans merk)
                                           2 Torens draaitafels 
                                           3 Tascam MD spelers 
                                           1 Spotmaster Jingle machine

(Rob van der Zee tijdens de Royaal top 45)
De oude studio deed nu dienst als opname/montage studio. DJ's die toen in ook vaste dienst gewerkt hebben waren, Patrick Kicken, Rob van Laar. Men heeft 2 en een half tot 3 jaar  probleemloos uit kunnen zenden met een Mosvet zender op 2 Kilowatt vermogen. Totdat er klachten kwamen uit Nederland van Erik de Zwart. Erik werkte toen bij radio 538, die pas de 103 Mhz van Radio 10 gold opvergenomen had. Royaal had behoorlijk te leiden van de Nederlandse commerciele omroepen die toen opkwamen zetten. Na de frequentie veiling wilde Erik de Zwart optimaal gebruik maken van het bereik van Radio 538 op 103 Mhz. Hij was gaan rond rijden met zijn auto, en in Den Bosch kwam i.p.v. radio538, Royaal snoei hard door en dat kan niet als Belgische lokale omroep die maar 30 Watt mag hebben. Uiteindelijk heeft het toch nog zo'n 6 maanden geduurd voordat ingegrepen werd door de RTT. Na het door meten van de zender bleek uiteindelijk dat Royaal maar 30 Watt had. De RTT gebruikte Neerpeld als referentie punt en een zender met 30 watt kon zo'n grote afstand nooit haalbaar zijn. Dus zijn ze weer gaan meten en weer kwam er 30 watt  uit de zender. Na aandringen en dreigen dat alles inbeslag genomen zou worden werd het geheim verteld. Het zenderhok had een relais in de deur die de linerair uitschakelde als deze geopend werd. Deze lineair zat in de bodem gegraven, met de antennekabel zo gemaakt, dat als je aan de kabel  trok, het andere eind  buiten zag bewegen. Het leek dus dat er niets tussen gemonteerd was. Royaal heeft daarna een hele tijd met 30 watt
uitgezonden, en het bereik in Eindhoven was slecht. De kabel maatschappij kon soms geen goed ether sgnaal oppikken voor kabel doorgifte.
 

 
 Men heeft toen een hogere mast aangeschaft en die precies uitgericht tussen Eindhoven en Helmond om een goed signaal binnen te krijgen bij de kabel exploitant. Het door geven van buitenlandse zenders, door een kabel Maatschappij mocht 
destijds alleen via het ether signaal De zender werd doorgegeven op diverse kabelnetten in Nederland, waaronder combivisie-Helmond en KTE Eindhoven. 1996 is het jaar van de draadloze lokatie uitzendingen voorheen werd er op en neer gereden met banden naar de studio, en soms huurde men een kostbare hoogfrequente telefoonverbinding bij de PTT. Later werden dat Straal verbindingen, die inhuurd werden bij een bedrijf in Eindhoven. Dat verzorgde o.a de live Uitzendingen vanaf de zuid-Nederlandse beurs, E3 strand, de markt in valkenswaard en diverse winkelcentra. Soms waren de afstanden voor zo'n straalverbinding te ver om Belgie te bereiken, dan werd er op een flat in Waalre, Eindhoven of Geldrop een extra steunpunt gemaakt om signalen door te zenden.  Aan het einde van de jaren 90 kwam er een Europees frequentieplan, wat niet erg gunstig was voor vele officiële vrije zenders in het Belgisch-Nederlands grensgebied, dus ook voor Radio Royaal! Het succes van Radio Royaal in de Jaren 80 en 90, kwam mede door de interactie met het bedrijfsleven en luisteraars, dit was jaren een doorn in het oog van de regionale dag- en weekbladen en de publieke Nederlandse radiostations. Dit was ook de tijd dat Peter van Dam (ex Mi amigo en Niek de bruggen (538) bij Royaal draaiden
 

Door toenemende concurentie van diverse commerciele omroepen vanuit Nederland, zoals Radio Veronica, Radio 538, Jorin, Radio 10 Gold, Noordzee FM, Decibel (Nuenen) en het aflopen van de voorlopige zendvergunning die in 1990 was uitgegeven, werd er besloten om een bod uit te brengen op twee commerciele frequentie kavels FM93.2 en FM93.6 de eertse stappen hiervoor zijn gemaakt door Wim Vaassen Dat zou ook betekenen dat het station zich in Nederland moest gaan vestigen. Dit was een lange weg, maar uiteindelijk net 6 maanden voordat de Belgische zender Royaal haar activiteiten moest staken in Belgie , kon Royaal in Nederland beginnen .Wim Vaassen die al jaren reclames verkocht voor royaal heeft in 2003 de aanzet gemaakt om te gaan bieden op deze 2 frequentie's. Toen de deze kavels toegekend werden aan Royaal is het station verhuist naar de Dukaathof in Dommelen, waarmee Wim meteen ook de eigenaar werd van Royaal. Na kwam de slogan "de Kanjer van de Ether" in de jaren '90, werd Royaal een feel good Radio station en met een nieuwe slogan "de Leukste oldie's en het beste van Eigenbodem". Met de studio aan de dukaathof heeft Royaal Maanden lang op 3 frequntie's gedraaid de 103Mhz met 30 watt  in Belgie, 93.2 met 500 watt in Dommelen en 93.6 5 met KW vanuit Eindhoven. Door protest van 8 FM is de zender van Dommelen 93.2 Mhz verplaatst naar het E.V.V. stadion In Eindhoven. Ondertussen werd er ook druk gewerkt aan een tv station Royaal TV. Doordat voor Wim door vele investeringen in het radio station en de tv zender het financieel te veel werd, werden beide stations na ruim een jaar overgenomen door de Wijmans media groep in Helmond, een uitgeverij van diverse week en weekend bladen. Het station werd nu omgedoopt in Royaal FM. Eind 2008 is Royaal FM overgenomen door Perry Oerlemans. Perry had voorheen de leiding bij Radio Decibel in Nuenen maar wilde met dit station graag commercieel gaan dus besloot hij te gaan fuseren met de Wijnants media groep. Decibel zou gaan uitzenden op de 93.2 Mhz en Royaal op de 93.6 Mhz en Oerlemans werd direkteur radio binnen de Wijmans media organisatie. Omdat de Wijnans media Organisatie weinig op heeft met het medium Radio werd besloten deze tak af te stoten. Radio Royaal zend nu uit vanuit de lokatie Best en is van Perry Oerlemans en Dutch Media Investments. Royaal TV heet nu Brabant 10 en is nog altijd in handen van de Wijmans media groep.
 

Theo Erkens 25 jaar op Radio Royaal


Laatste uitzending Theo Erkens op Radio Royaal ED.TV.

Einde Radio Royaal 16 mei 2011



Laatste uitzending Theo Erkens zat. 14 mei 2011

Zaterdag 14 mei 2011 vond de laatste uitzending
van Theo Erkens plaats op Radio Royaal. Na 27
jaar kwam er niet alleen een einde aan het
programma Weekend Magazine op Radio Royaal,
maar viel ook het 
doek voor het station.
Weekend Magazine is voortaan iedere
zaterdag te horen op Radio Veldhoven
www.slov.nl

Theo Erkens startte zijn radio loopbaan bij Radio Lommel.


 
Studio Radio Lommel vanuit een stadbus.



 

Laatste uitzending Theo Erkens op Radio Royaal deel 1

Laatste uitzending Theo Erkens op Radio Royaal deel 2

Laatste uitzending Theo Erkens op Radio Royaal deel 3

Ome viert zijn vijftig jarige verjaardag eind jaren '90