De overgang van radio Grensland
naar radio Contact.
In de jaren tachtig was er in Belgisch-Limburg een zender actief die zich feitelijk richtte op Nederlands-Limburg, meer bepaald op de regio Weert. In deze moderne tijd waarin werkelijk alle muziek via internet met slechts een muisklik is op te roepen, is het moeilijk voor te stellen dat er vroeger op radiogebied - deels illegaal- ouderwets werd gepionierd, met beperkte middelen. Twee van die pioniers zijn Henk Wouters en Pierre Vervoort, die samen met Leon van Berkom aan de wieg stonden van de legendarische Radio Grensland. Medio 1990 werd de beheerraad van de Vereniging Zonder Winstoogmerk gewijzigd, de toenmalige voorzitter voerde ook een formatwijziging door, familieradio werd omgevormd tot hitradio. Radio Grensland sloot aan bij de keten jouw Beste Lokale Radio, de voorloper van de landelijke Contact-keten. Vele medewerkers werden aan de deur gezet omdat vele programma's via satelliet vanuit Brussel aangeleverd werden. Het Contact-format sloeg wel aan bij de Kinrooise zender. De zender zat in Nederlands-Limburg op vele plaatsen op de kabel.
Studiopand aan de kloosterstraat
Radio Grensland verhuisde nog eenmaal, naar de Weertersteenweg aan het kruispunt in Kinrooi, maar hier werd niet lang van uitgezonden. Eind 2003 verloor Radio Grensland haar vergunning. De playlists werden je gewoon voorgeschoteld, verschrikkelijk”, zo denkt Henk Wouters met weemoed terug. “Dat was voor mij de doodsteek van Radio Grensland. Voeg daarbij een in mijn ogen foute programmering, zoals hiphop in de ochtenduren en dan weet je het wel. Radio Contact verloor het… contact met de grensstreek. Duitse schlagers, altijd heel populair in deze regio, hoorde je nauwelijks nog. Er was geen gevarieerde muzikale mix meer te horen, zonde Eind 2003 verloor Radio Grensland haar vergunning. De frequentie werd niet stil, want Radio Royaal ging 15 september 2004 van start. In augustus van dit jaar startte Roland Thijssen uit Nederweert met een online radio-station. Omdat deze oud-Grensland-medewerker een toepasselijke naam zocht koos hij voor. Radio Grensland. "Ik wilde net als velen weer een oude hobby, radio maken, oppakken. Het liefst als vroeger, een illegaal radiozendertje op zolder. Maar ik begreep dat daar weinig naar geluisterd zou worden. Vandaar het internet bekeken en ben ik mijn mp3's aan gaan bieden op het net", aldus Thijssen. "Ik heb verder geen apparatuur, maar kwam snel op de slogan: 100% radio. Over de naam zegt Roland Thijssen: "Ik had een naam nodig en dacht aan de naam Radio Grensland. Deze bestond niet meer, was nergens vastgelegd en ik heb er vroeger een poosje gedraaid, vandaar." Het format bestaat uit herkenbare muziek uit de jaren 80 en 90. Thijssen heeft nog wel een wens: "Het liefst zou ik een volwaardig radiostation (regionaal, commercieel) willen starten." Wat niet is kan altijd nog komen. Radio Grensland is op internet te vinden op www.radiogrensland.nl. Inmiddels is roland Thijssen gestopt met de internet zender.
HERINNERING LEVENDIG HOUDEN
Hoewel Pierre Vervoort nog enige tijd aan Radio Contact verbonden bleef, doofde het heilige vuur bij de radiomakers langzaam maar zeker en werd Radio Grensland een mooie herinnering. Eentje die de twee radiocollega’s levend willen houden. Daarom ging onlangs de tribute website online waar de geschiedenis van het radiostation uit de doeken wordt gedaan en is er plaats voor historisch materiaal.Pierre Vervoort: “Ik had zelf veel materiaal liggen en vond het jammer dat daar niks mee gebeurde. Daarop ben ik met de website gestart en heb ik veel online gezet. Ik sloeg steil achterover toen ik zag hoeveel reacties er binnenkwamen. Het is de bedoeling dat deze website uitgroeit tot een klein monumentje voor de trouwe luisteraars en oud-medewerkers van vroeger.
Maak jouw eigen website met JouwWeb