Radio Signaal

Radio Signaal was gevestigd in een groot gebouw met een oosterse uitstraling dat de Marhaba heet. Voor de poort staat een 42 meter hoge antennemast met 4 dipolen. En is gestart in september 1982
.
De Marhaba lag aan de Holvenstraat in Overpelt.








Op film de opening van radio Signaal sept. 1982

Om het nieuwe radio signaal aan het publiek te presenteren
werd er met een lange stoet auto's door Overpelt en andere
buurgemeentes gereden.

Meer video opnames ziet u hier

Het ziet er allemaal erg luxe uit en deze luxe zet zich ook
binnen voort.
De ontvangst ruimte is voorzien van een bar
waar je allerlei drankjes kunt krijgen.


Voorzitter in de begin tijd van radio Signaal was Toon Geurts. Het station was gebaseerd op een brede maatschappelijke basis, men besteede in de uitzendingen veel aandacht aan interviews met prominente personen uit Overpelt, nieuws uit de regio en cultuur, maar de radio ging ook vaak naar scholen toe, er kwamen schrijvers aanbod, men had programma's voor ouderen, een eigen weerman en er was ook een hardrock programma. De muziek overdag op radio Signaal was allround.


In de studio Jos van Weegberg (alias Jos Molenaar)

Iedere DJ bij radio Signaal had ook een eigen assistent
Het station steunde op een bestuur van 9 personen waarvan niemand uit het bestuur programma's meewerkte, dit om alles kleurloos te houden, er was ook een programmaraad die uit zo'n 9 to 10 personen bestond. De zender was 20 uur per dag in de lucht, en de programmering van Signaal stond iedere woensdag in in het weekblad de Koerier. Men had een eigen nieuwsdienst, met een nieuwsbulletin om 8.00uur, 9.00uur, 18.00uur. Om 11.00uur had de nieuwsdienst een samenvatting gemaakt. Dit nieuws verkreeg men via een oude methode die de zeezenders ook gebruikten n.l. het afluisteren van de grote zenders. De rijkswacht gaf geen officiele medewerking maar was wel erg dienstverlenend naar het station toe. De gemeente leverde het nieuws die voor de gemeenschap van belang was. Op woensdag,- en zaterdagmiddag waren er programma's die op de jeugd gericht waren en de sport uitzendingen werden op zondag middag verzorgd met 1 centrale presentator in de studio en zo'n 12 verslaggevers op lokatie.
Techniek
Het station beschikt over een zender technicus, 3 studio operators dit kun je vergelijken met een programmatechnicus. Radio Signaal heeft 3 studio's; de live studio, een opnamestudio en een nieuwsstudio. Het maken van jingles en promospotjes gebeurt door 6 mensen. In het totaal beschikt Signaal nu over 115 medewerkers en dankt haar bestaan aan hun erg aktieve voorzitter Toon Geurts. In de toekomst gaat het vermogen van de zender naar beneden men zal zich dan gaan richten op Overpelt, Neerpelt, lommel, Hamont-Achel, en Hechtel-Eksel

De muziek werd bevoorraad door een lokale platenzaak d.m.v. sponsoring, en men kreeg ook het een en ander toegezonden door Nederlandse en Belgische platenmaatschappijen. Er was een Vlaamse top 10 en de Signaal top 30 en er was de "Signaal van de week", een plaat die ieder uur gepromoot werd.

Financiering.
De financiering gebeurde op verschillende manieren er zijn een aantal beschermheren, men had een eigen fanclub met ereleden, men kon ook promotie artikelen kopen, ideële reclame en sportmanifestatie's brachten ook geld op en men had inkomsten uit de bar. Op 6 mei 1983 werd het gedoogd om reclame uit te zenden maar men zou ook gaan onderhalen met dagbladen, na verloop van tijd werd dat door de overheid als nog verboden. Radio signaal had ook een eigen drive in die heette "The Moving Sound".

Het nieuwe Radio Signaal is in de jaren '90 naar de Fabriekstraat 23B te Overpelt verhuist . Boven supermarkt “de Peltri ”.
(zie foto's beneden).






Signaal Sport










voor meer foto's van radio Signaal klik hier

(bron Tom van Dauven en Ad van Gestel FRM, foto's Jos van Weegberg)