Radio Decibel
De voorloper van Radio 8FM was de commerciële onderneming Stadsradio Groep Den Bosch. Deze hadden 5 regionale radiozenders,
- Radio Benelux, voor Vught en Sint-Michielsgestel
- Leydal Plus, voor Goirle
- Radio Decibel, voor Nuenen
- Stadsradio Helmond, voor Helmond en Stadsradio Breda
Radio Decibel is geboren uit een groep gestoorde radiofielen uit de regio Eindhoven. Begin 1994 werden de eerste voorzichtige stappen gezet in de richting van een radiostation door overname van de lokale omroep nuenen(L.O.N.). In het achterhoofd van de 3 initiatiefnemers speelden een aantal kenmerken een belangrijke rol. Er moest een station komen dat eens echt de moeite waard was om te beluisteren. Na eindeloos vergaderen, bergen vergunningen aanvragen en natuurlijk ook de nodige tegenslagen was eindelijk de basis gelegd voor Decibel. In september van 1994 werd intensief gewerkt aan de samenstelling van een groep jocks die interesse had in het initiatief, en dat lukte! Ongeveer 3 maanden later waren alle namen bekend van de jocks die het station moesten gaan waar maken. Ook nu vond er weer intensief overleg plaats en naarmate 23 januari naderde begon bij iedereen het adrenalinepeil tot een ongezond niveau te stijgen. Kerst 1994 was ook voor ons heilig, toen werd de zendapparatuur gekeurd en vervolgens getest. Vanaf 24 december werd non-stop muziek uitgezonden. De muzieklijnen, de studio apparatuur en de geluidsprocessoren werden rondom oud en nieuw helemaal ingesteld en klaargemaakt voor de grote dag. De D.J. Ploeg uit Nuenen stond garant voor de avond en weekend programmering en vanuit Den Bosch werd de dag programmering verzorgd door de stadsradio groep Den Bosch. Beneden ziet u foto's van de kleine studio in Nuenen aan de Goudvinkhof, deze was gevestigd onder de trap.
(v.l.n.r John Klerks, Niek Van de Bruggen, (John Klerks)
Robert van der Loo)
Er werd gestart met een dance-programma op maandagavond om 19.00 uur,
Club 106 met Hans van der Steen . Het hele Decibel team had zich die avond in de studio verzameld.
Wilfred de Graaf in de studio aan de Goudvinkhof en Rob en Patrick op lokatief bij de Meise Mert
De reacties waren overweldigend, fax en telefoon werden zo zwaar belast dat het enkele uren leek of iedereen alleen nog maar naar de radio luisterde.
Decibel antenne in Nederwetten
Pascal Verlinden en de 106 Hitmiddag
Radio Decibel vanaf de Zuid Nederlandse Beurs
(Bron buro Intomart 1998)
Stadsradio Groep Den Bosch stopte op 1 maart 1999 met uitzenden met Radio Benelux, Leydal Plus, Radio Decibel en Stadsradio Helmond. De reden om te stoppen was een bezwaar van het Commissariaat voor de Media. Deze had al al herhaaldelijk bezwaar tegen deze radiostations gemaakt en ook boetes opgelegd in verband met overtreding van de Mediawet. Deze wet schrijft voor dat lokale omroepen 50 procent van de zendtijd moeten besteden aan informatie en cultuur. De radiostations voldeden daar niet aan volgens het Commissariaat. De stadradio groep uit Den bosch besluit te stoppen met uit zenden en verder te gaan als 8 FM door aankoop van commerciele freguentie's in Brabant. Een mooie kans voor Perry Oelremans en Bas Emons om zelfstandig verder te gaan met radio Decibel Nuenen.
Radio Decibel gaat zelfstandig verder.
Studio Nuenen
(v.l.n.r.) Pascal verlinden, Niek van de bruggen, Maurice Verschuren
Gert van der Waal.
EINDHOVEN (bron eindhovensdagblad)
Hij kreeg de bijnaam 'de Pietje Bell van Hilversum', omdat hij altijd manieren vond om onder regels van de Mediawet uit te komen. De eigenaar van Radio Decibel, Perry Oerlemans (30), lacht er om. " Kwajongensstreken", verklaart hij. Oerlemans dreef het Commissariaat van de Media regelmatig tot het uiterste. Radio Decibel begon als publieke omroep, en moest zich daarom houden aan een bepaald percentage informatievoorziening en mocht minder reclame uitzenden. Maar Oerlemans verzon concepten om programma's te maken die zowel entertainment als informatie bevatten. En hij berekende hoe hij meer reclame kon uitzenden. Zijn fratsen brachten het veertien keer tot een hoorzitting, waarvan hij er twaalf won. "Ik deed nooit iets illegaals, maar ik ben eigenwijs en doe graag mijn eigen ding. Dus las ik de Mediawet en zocht naar fratsen om met de regels te spelen. Ik maakte een radioprogramma, genaamd 'man with a mission'. Daarvoor heb ik de meest vreemde dingen gedaan: ik heb een dag op een hennepkwekerij geholpen en in een seksshop gewerkt. Daar werden het Commissariaat en de concurrenten gek van, want het was entertainment maar toch informatief." Die manier van werken lukte. Radio Decibel werd een succesvolle zender in de regio Eindhoven. Decibel begon in de jaren '90 als onderdeel van Lokale Omroep Nuenen en werd door een paar vrijwilligers gemaakt in een oude garagebox. Oerlemans begon zelf dertien jaar daarvoor als vrijwillige dj bij Mistral Radio. Vanaf 1999 zorgde hij met zijn eigen reclamebureau voor de advertentieverkoop van het bedrijf en in 2002 nam hij de hele zender over. Hij behield slechts een paar vrijwilligers en begon met een twintigtal mensen aan zijn ambitie om Decibel zo groot mogelijk te laten worden. Onder zijn leiding groeide Decibel uit tot een zender die te beluisteren is in Eindhoven, Helmond, De Kempen, Den Bosch, Tilburg en zelfs aan de Costa Blanca.
Perry Oerlemans
Bas Emons
Na een paar jaar in een groot deel van Brabant uit te zenden, fuseerde de zender met Royaal FM, een Brabantse zender van de Weijmans Media Groep. Decibel werd commercieel en besloot zich volledig op Eindhoven te richten. De edities in Den Bosch, Tilburg en de Costa Blanca werden opgeheven en de naam werd veranderd in Decibel Groot Eindhoven. Oerlemans: "Royaal en Decibel zenden uit in hetzelfde gebied, maar we waren geen concurrenten. Onze luisteraars zijn 20 tot 40 jaar. De doelgroep van Royaal sluit daarop aan. Ook deed Royaal het niet goed omdat de eigenaar van Weijmans Media Groep – René Weijmans – weinig tijd had voor radio. We besloten samen te gaan werken en ik kreeg beide radiozenders onder mijn hoede." De Eindhovense zender fuseerde met de Amsterdamse Radio Decibel. Hoewel dezelfde naam, hadden de twee niets met elkaar te maken. "Dat was een beetje ongemakkelijk, dus directeur Pierre Karsten en ik zijn gaan praten", zegt Oerlemans. " Onze zenders horen nu bij één bedrijf en we zijn nu allebei directeur van Radio Decibel." Decibel is nu door bijna 7 miljoen mensen te beluisteren. Overal dezelfde muziek, maar wel met regionale jingles en reclame. Oerlemans wil door het hele land regionaal gaan uitzenden. Geen makkelijke klus, want een regionale zender mag in niet meer dan eenderde van het land uitzenden. Met Radio Decibel Groot Eindhoven en Radio Decibel Randstad is die limiet al bereikt. "Ik ken de Mediawet een beetje en er zijn mogelijkheden om het voor elkaar te krijgen", lacht Oerlemans.
Decibel studio te Helmond
Maak jouw eigen website met JouwWeb