Hoe begon het allemaal  Peter van der Sande(John de Jong)

In 1974 luisterde ik dagelijks naar de zeezender; Radio Noordzee Internationaal, met voor mij m'n grote voorbeelden Leo v.d. Goot en Ferry Maat. Ik was 15 en zag enorm op tegen dj's van dat kaliber…….zo wilde ik ook worden! In die tijd was je net als bij de muziek........ of je was fan van The Beatles of van The Stones.Ook bij de piraten zenders was je fan van Radio Noordzee Internationaal of van Veronica. Nou ik was overtuigend, Noordzee. 't Kwam allemaal veel professioneler over…….en dan die boot van Radio Noordzee de Mebo II, met die mooie kleuren, wat een schip! Ik denk dat ik in die tijd al besmet ben geraakt met het radio-virus. Maar goed, in 1974 kwam er een einde aan het gedogen van de Nederlandse zeezenders, en het werd stil op de noordzee, met uitzondering van Radio Miamigo die bleef doorgaan.  Er was dus niet veel meer op de nederlandse radio's want ook het toen was Hilversum 3 een grote vergaarbak van verschillende omroepen door elkaar, er moest dus wel iets gebeuren. Tussen 1974 en 1978 moeten vele landpiraten ontstaan zijn. In regio Eindhoven waren o.a. de volgende omroepen aktief: Wonderfull Radio Londen, Radio Lawaaipapagaai, Radio Caravan, Radio Airdust, Radio Marina, Radio Miamigo Lokaal en Radio Pionier Deurne, opvallend genoeg alleen in de zomervakantie uitzendend! Hier kom ik later nog op terug. Her en der lagen wel wat dwarsverbanden van DJ's die zowel bij het ene als het andere station aktief waren. Iedereen in dit wereldje kende elkaar wel. Ook ik draaide bij enkele van voorgenoemde stations. Meestal duurde dit nooit zo lang, want de Radio Controle Dienst was erg aktief in die tijd, en inbeslagnames waren meer regel dan uitzondering. Nu  anno 2002 gravend in mijn geheugen, weet ik niet meer precies hoe ik in contact kwam met Henk W. van Radio Airdust. Ik denk via een piratenmeeting welke indertijd regelmatig werd georganiseerd. Wel weet ik dat hij in Weert en omgeving, en dus ook in Leende, uitstekend te ontvangen was. Daardoor geïmponeerd, toch maar eens geïnformeerd waar zijn zender vandaan kwam.

Een Belgische radiotechneut  Johan D. bleek de fabrikant van het apparaat te zijn. De Airdust buizenzender (met 2 tv buizen parallel geschakeld) zag absoluut niet uit, maar werkte als een tierelier. Die wilde ik voor mezelf ook wel een, dus heb ik maar eens contact opgenomen met Johan om voor mij ook zoiets in elkaar te "bakken". Dat duurde wel enkele maanden, waarbij ik wekelijks meerdere malen bij Johan op bezoek ging, om te informeren hoe het vorderde, en om het radiopiratengebeuren in de regio door te praten.  Zo ontstond een hechte vriendschap. Johan vertelde dat hij met zijn eigen zender s'nachts wel eens verbindingen maakte (het zgn. DX-en op 3 meter). Hij had goed nagedacht over de naam die hij daarvoor gebruikte:
Radio-golven uit het oosten van het land: Eastwave.!!!! Het is inmiddels voorjaar 1979 de zender is klaar. Ikzelf draai op dat moment als Peter Visser bij Radio Miamigo Lokaal  Zoals de naam al doet vermoeden echt lokaal, met 'n zelfbouwzendertje van 300 milliwatt, recht tegenover de kerk in Leende op een zolderkamertje. Beetje bij beetje leerde ik het dj-vak van radiocollega Paul Citroen. Hij had in de Polder, waar hij geboren was al zijn eigen station gehad. En was na zijn verhuizing naar Leende weer gewoon opnieuw begonnen, geïnspireerd door de zeezender Radio Miamigo. Al snel begon het te kriebelen. Ik wilde mijn eigen radiostation.  Met zendertechneut Johan D. had ik hierover al veelvuldig gesproken en al snel ontstond het idee om samen een eigen radiostation te beginnen Radio Eastwave. We zochten er nog een dj bij, Frans van D. Een oude rot in het café en dancingtraject in de regio Budel. Het zat dus wel goed, aan zenders geen gebrek met zendertechneut en dj Johan de Zwart, Frans als ervaren cafe-dj en ik zei de gek met m'n eigen opnamestudio'tje waar we de programma's vooraf zouden opnemen. We zouden vanuit een camper op zaterdagmorgen gaan uitzenden vanuit de bossen tussen Budel en de Achelse kluis. De antenne zou vast in een hoge boom worden gemonteerd, de camper onder aan de voet van de boom. En bij onraad konden we op deze manier meteen uit de voeten. De voeding van de zender en bandrecorder zou met accu's gebeuren. Aan jingles werd in die tijd ook al gedacht, maar dat is een verhaal apart.

    

De eerste 2 Eastwave Jingles werden gemaakt door Hagenaar Peter Petersen, een dj van Radio Veronica Den Haag. Ik vertelde al eerder dat in de zomer van '78 de zender Radio Pionier Deurne te ontvangen was in de regio. Een Station wat onregelmatig in de lucht was, maar als hij er was wel professioneel klonk. Aangezien we wel eens wilden weten wie hier achter stak, zijn Johan en ik op een dag dat Pionier weer in de ether was in de auto geklommen en richting Deurne gereden. In de buurt van Asten was het signaal wel verdacht sterk, besloten werd de autoantenne in te schuiven. Zo werd een tijdje rondgereden totdat hij weer volle bak binnenkwam op de autoradio. We reden inmiddels in een bosrijke omgeving in de buurt van Heusden waar vele vakantiebungalows stonden. Hier zijn we uitgestapt, en met een omgebouwde SWR-meter rond gaan lopen. Al snel kwamen we bij een bungalow waarbij de meter van de SWR helemaal in de hoek sloeg. De antenne hing in een hoge dennenboom langs de bungalow, Pioneer was gelokaliseerd. 

Al spoedig otmoetten wij de vriendelijke Hagenees Peter Petersen, na enkele glazen fris en vele uren geleuter met uitwisseling van gegevens over radiostations in regio Eindhoven maar ook regio Den Haag, werd de afspraak gemaakt dat Peter Petersen enkele jingles voor ons zou maken. Die na zijn vakantie al spoedig werden opgestuurd. Ook in België waren radio-uitzendingen nog steeds illegaal. Alles was klaar; de studio, de zender, de jingles……..echter tot uitzending is het toen niet gekomen. Johan was terecht bang geworden zijn vergunning kwijt te raken om zenders te maken, dus is het toen bij plannen maken gebleven.
Vanaf dat moment is het echter wel blijven malen in mijn hoofd.

 

Pagina1

Volgend