vrije radio in Zuidoost-Brabant

Radio Royaal top 45 (door Rob van der Zee)
Radio Royaal heeft ook jaren zijn eigen hitlijst gehad n.l. "de Royaal top 45" iedere zaterdag middag van 12.00uur tot 15.00uur. Een lijst samen gesteld door platen verkoop van muziekhandelaren uit de regio. Gepresenteerd door o.a. Peter van Zeelst van 1984-1987, Ronnie van Brabant(nu radio 8 FM) en Rob van der Zee. Ik ben bij Radio Royaal Regionaal gekomen als opvolger van Joep van der Gast. Ik had een week eerder een proefopname gemaakt, had alleen ervaring als jock in een plaatselijke discotheek, maar werd toch vrijwel direct aangenomen door Tom Holland. Een week later zat ik al op zaterdagmiddag tussen 15:00 en 18:00 uur in de live studio aan de Odilialaan in Hamont-Achel, met de eerste 2 uur “Het Oudheidkundig Platenmuseum” en het laatste uur een overzicht van “De Royaal Tip30”.


Ronnie van Brabant, die toen de Top 45 presenteerde in de 3 uren voor mij, heeft me de eerste uren technisch bijgestaan want ik werd letterlijk in het diepe gegooid. Mooie tijd was dat met 2 snelstart draaitafels, 2 jingle cartmachines (waarmee ook alle commercials en het tijdsein werd afgespeeld), 2 CD spelers, 1 Cassettedeck en een enorme mengtafel. Een super moderne studio (voor die tijd) met ook een watchdog systeem die 2 Revox bandrecorders aanstuurde als er meer dan 10 seconden stilte op de zender was. Later, toen ik bij radio 538 op bezoek was (in de beginperiode van dat station) riep Erik de Zwart tegen Rick van Velthuysen: “Nou, de eerste de beste regionale zender in België heeft een mooiere studio dan wij”. Tja…een beter compliment kun je niet krijgen toch?

Nog even wat namen en programma’s uit die tijd:
 Ik heb ook nog ooit de Royaal Avondexpress gepresenteerd. Dit programma had elke avond een andere presentator. Wie er toen ook een van de avonden dit programma presenteerde was Ewald van Liempt (later 3FM en Omroep Brabant). Ik weet nog dat hij werkte bij platenzaak “Van Leest” en daarom de primeur had van het nummer “Papa” van Stef Bos. Wat een tijden….

Kanjer van de Ether Jingle pakket (door Rob van der Zee)
Met Ronnie van Brabant heb ik samen het “Kanjer van de Ether” jinglepakket verzonnen. We kregen van de directie van Royaal “carte blanche” om een nieuw pakket te laten maken. In overleg met Henry Pors hebben we toen een aantal avonden bij elkaar gezeten om teksten te verzinnen en naar aanleiding daarvan heeft Henry het pakket gecomponeerd. Enkele slogan’s waren:

“Van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht, jouw eigen muziek bij je thuisgebracht…. Royaal Radio”

“Je luistert naar de kanjer van de ether…..103FM…..Royaal Radio”

“Jouw smaak….is onze keus….24 uur per dag… Royaal Radio”

De voiceover die werd gebruikt was van “Tom van Beek” een al wat oudere acteur uit “Goede Tijden Slechte Tijden”.

Eind jaren 90 werd Royaal een “feel good” station. Niet veel later ben ik zelf verhuisd naar Wateringen (in de buurt van Den Haag) en ben ik gestopt bij Royaal en gaan werken bij Arrow Classic Rock. Afgelopen jaren heb ik bij Radio Schiedam nog “De Zeeroute” gepresenteerd en in de zomer van 2009 werd ik gevraagd voor de “VOS-FM Priknacht” waarbij enkele dagen achter elkaar muziek wordt gedraaid voor de bloemenprikkers van het Bloemencorso in Valkenswaard. Dat was een mooie reunie waarbij ik verschillende oud-collega’s weer tegen het lijf liep. Op dit moment ben ik niet meer Radio-Actief.

 M.vr.gr.

Rob van der Zee

bodem”.

pagina 2