vrije radio in Zuidoost-Brabant

De officiele start en doorbraak
van Radio Eastwave
  Door Peter van der Sande (John de Jong)

Ik had inmiddels als dj al enkele cafés's doorlopen en was (dacht ik) wel klaar voor het grote werk. Dancing Riva in Budel, een tent met zo'n 1000 bezoekers per avond. Na een proefavondje draaien onder leiding van de toenmalige dj "d'n Blauwe" en onder wakend oog van eigenaar Tiny H. werd ik aangenomen.

Nu zul je zeggen, wat heeft dat met Eastwave te maken? Nou ......veel! De Zoon Toin, van Discotheek Riva exploitant H.  woonde bij zijn moeder zo'n 100 meter over de grens in Hamont-Achel in een kapitale villa. Aangezien Toin, net als mijn toenmalige vriendin en huidige vrouw Anja iedere avond rond de discotheek vertoefde. werden wij met Toin al snel maatjes.Vaak ging ik regelmatig na sluitingstijd van de dancing stappen met Toin in België, wat veelal resulteerde in snurken bij Toin thuis, omdat ik weer eens te diep in het glaasje had gekeken. Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe Eastwave ontstond. Na enkele maanden bij de Riva gedraaid te hebben ging ik samen met Toin, en zijn moeder naar een muziekbeurs in Amsterdam, v
an Eindhoven tot Amsterdam en vice veterug heb ik op Toin ingepraat hoe mooi radio toch wel was.En dat terwijl de wetgeving in België toch wel een stuk makkelijker was om daar iets te beginnen. Toin was meteen om, echter op zijn moeder heeft hij toch behoorlijk in moeten praten voordat het groene licht kwam. Toin ging er helemaal voor, en binnen een week hadden we groen licht. In België begonnen op dat moment de eerste vrije radio's te ontstaan. De meeste nog illegaal, en een enkeling met vergunning. De wetgeving was niet echt duidelijk, en eerlijk is eerlijk wij stoorden ons er niet aan….als we maar met rust werden gelaten. In Nederland was het een groter probleem, daar betekende illegale radio: RCD op bezoek, handel inleveren en 'n fikse geldboete of zelfs in sommige gevallen een gevangenisstraf. We hadden het dus goed voor elkaar dachten we, want op 100 meter over de grens een lokatie, de antenne op Nederland gericht en vallend onder de Belgische wetgeving, waar we werden gedoogd. De eerder genoemde Johan D. krijgt snel het verzoek een zender te maken, wat deze keer binnen een week gerealiseerd is. Ditmaal had hij een transistorbak gemaakt met, meen ik een BLY 90 als eindtor. Er wordt een extra dipool als uitzendantenne in de ontvangstmast bij Toin thuis geplaatst, de slaapkamer ingericht als uitzendstudio en daarmee zijn we startklaar. Omdat we niet helemaal zeker zijn van onze zaak starten we voor de veiligheid maar met bandprogramma's welke in mijn tot studio omgebouwde slaapkamer worden opgenomen. Het programma duurt 2 uur en wordt op vrijdagavond tussen 20 en 22 uur uitgezonden.
 


Het eerste uur verzorg ik onder de naam John de Jong, Toin het tweede uur van 21 tot 22 uur onder de naam Ton van der Lucht.
Dat de programma's succesvol zijn, blijkt als we in de 2e week 'n keer het telefoonnummer noemen van de Riva, waar op dat moment onze vriendinnen zitten om de telefoon aan te nemen. Binnen 'n maand is het dj-team al uitgegroeid tot 6 man….en 1 dame. Yvonne de Ruiter, Hein van de Velde, Hans Konings, Hans Verhagen, Johan de Zwart, Ton van der Lucht en John de Jong presenteren de programma's. We hebben de nieuwste muziek die zeker bij de jeugd enorm aanslaat. De platenbak van de Riva wordt wekelijks aangevuld en buiten openingstijd is dit ons muziekarchief! Het is op dat moment nog een ongedwongen bende van vrienden, die maar één doel hebben leuk radio maken, om daarmee zo veel mogelijk luisteraars bereiken. En om nog meer luisteraars te bereiken via onze allereerste frequentie 101 MHz, besluiten we na enkele weken al om een nieuwe uitzendantenne te plaatsen.Ook wordt Toin's slaapkamer gecompleteerd met apparatuur om live uitzendingen mogelijk te maken. Met het toenemen van de hoeveelheid medewerkers wordt na 2 weken al besloten om vrijdag 's avonds om 18.00 uur te beginnen en door te gaan tot 24.00 uur, wat steevast uitloopt tot 1 uur of 2 uur en zelfs wel ooit totdat het licht wordt. Ik heb inmiddels wat jingles ingesproken, en het jinglepakket wordt uitgebreid tot een stuk of 10 jingles. In die tijd (het is inmiddels zomer 1980) heeft Hilversum 3 nauwelijks iets te bieden, en de vrijdagmorgen wordt op 3 bezet door de E.O. met de muzikale fruitmand. De echte doorbraak voor Eastwave kwam dus na een goeie maand, toen we besloten om dit gat in de ochtend op te gaan vullen met gepresenteerde programma's.De vrijdagochtenduitzending van 8.00 tot 12.00 uur was een feit en al snel was de speciale vrijdagmorgen jingle een vertrouwd geluid. (download) Ook werd tegelijk gestart met het zondagochtend programma. Om 8 uur stond de 1e dj al langs Toin zijn bed, wat resulteerde in verhuizing van Toins slaapkamer, want de radio ging boven al! Het zondagprogramma stopte om 13.00 uur.Deze Radio Eastwave Story kunnen we niet vertellen zonder hierbij het andere Hamonter station (Radio Royaal) te noemen aangezien er nogal wat dwarsverbanden waren. De contacten met Royaal liepen het ene moment soepel en loyaal, het andere moment was het oorlog…..maar hoe begon dat allemaal?

Pagina 2

Terug          volgend